Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові показали поштівки, якими вітали з Різдвом 100 років тому

Більша частина листівок надрукована на початку ХХ століття
Листівка до 1902 Нового року. ФОТО: Суспільне Львів

У музеї Соломії Крушельницької у Львові всі охочі можуть побачити колекцію поштових листівок початку ХХ століття, представлених на незвичній виставці «Звізда засіяла».

Про це пише Суспільне.

Співкуратор виставки Іван Дудич розповів, що понад 100 років тому такими листівками люди вітали один одного з Новим роком та Різдвом.

"Спочатку на листівці можна було писати тільки з одного боку. А з іншого — була тільки адреса. Пізніше можна було писати і з двох боків. Тому, відповідно, поштові листівки, дизайн тогочасні художники планували так, щоб несли привітання, одразу вже фрагмент фрази в своєму посланні. А інші люди дописували", — каже Іван Дудич.

Загалом в його архіві зберігається майже 400 поштівок. Більша частина листівок надрукована на початку ХХ століття. Одна з таких оригінальних поштівок датована 1902 роком.

"Всі ми завжди з закінченням попереднього року стараємось попрощатися зі всіма невдачами, печалями і тому подібне. Те саме люди робили і на початку ХХ століття. Тому, відповідно, ця поштівка — із озолоченням і дуже пишно декорована. Вона представляє нам богиню, яка є алегорією нового часу, вона в руці тримає крилату клепсидру, пісочний годинник. І в той же час золотим молоточком стукає по дзвону, який відзначає Новий рік. А всі минулорічні печалі виглядають як кажани, які летять у тьму, і там, де їм місце", — каже чоловік.

За словами Івана Дудича, тогочасні європейці мали почуття гумору. І це можна побачити на листівках.

"Новий рік традиційно вважався веселим, радісним святом. Тому, відповідно, оскільки ми маємо в Брюсселі фонтан пісяючого хлопчика, такий самий іскристий гумор люди переносили і на поштівку. Тому поштова листівка до Модеста Менцинського представляє нам таких капосних гномиків, які привітання "випісюють" на снігових заметах. Тобто такі собі гульвіси", — додає співкуратор виставки.

Тож серед ретро-листівок збереглися не лише різдвяні, з біблійними мотивами, а й новорічні. Підписані вони українською, німецькою та польською мовами.

"Завжди вітали і з Різдвом, і з Новим роком. Ну, але очевидно, що спочатку було Різдво, 25 грудня, а 1 січня святкували Новий рік. Але звичайно, що одним з таких атрибутів Різдва – це було вітання. Тепер ми звикли до електронних вітань. Але, на щастя, і в наших родинних архівах приватних, і в музейних зберігається багато різдвяних привітань. І вони складають основу виставки", — каже старша наукова співробітниця Музею Крушельницької Роксоляна Пасічник.

А ще у музеї зберігається рояль, що належав колись Модесту Менцинському.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ