Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: У Львові презентували історичний онлайн-проєкт про політичних вязнів радянського режиму
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Львові презентували історичний онлайн-проєкт про політичних в’язнів радянського режиму

У Львові вийшов інтерактивний онлайн-проєкт «Дисиденти» про політичних в’язнів радянського окупаційного режиму. Це шість текстів про маловідому сторінку української історії. Над проєктом працювали дослідники видання «Локальна історія».
фото - "Локальна історія"

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Героями матеріалів стали ті, хто наближав кінець тоталітарної системи ціною свого здоров’я, молодості, майбутнього та спокою рідних. Це Василь Овсієнко, Мустафа Джемілєв, Михайло Якубівський, Степан Хмара, Мирослав Маринович, Микола Матусевич.

Їхні перші арешти припали на кінець 1960-х – 1970-ті роки. Декого випускали на кілька місяців, відкривали нові «справи» і засуджували знову і знову на роки в’язниць, заслань, психлікарень. Декого утримували аж до 1989-го.

«Овсієнко пробув у тюрмах та на засланні майже 14 років. Джемілєва арештовували сім разів, він голодував 303 дні, радянська каральна система вкрала у нього 15 років. Одного із наших героїв Михайла Якубівського вперше запроторили до психлікарні та випробовували сильнодіючими психотропами, коли йому було лише 15 років. Хмара, Маринович, Матусевич та ще десятки і сотні українців мали хоробрість протистояти радянській системі, а ми, коли їм уже далеко за 70, не проговорили з ними їхній досвід», – розповідає головна редакторка сайту Локальна історія Аліна Брода.

У інтерактивному онлайн-проєкті «Дисиденти» йдеться про те, як ці люди змогли витримати випробовування долі та як склалося їхнє життя після ув’язнень.

Довідка

Тексти написала Христина Коціра – журналістка, яка працює у жанрі художнього репортажу. Переможниця цьогорічної премії «Честь професії» у номінації «найкращий репортаж». Її роман «Яблука Єви» посів друге місце у літконкурсі «Коронація слова»-2021.

Автор світлин Олександр Хоменко – фотограф-документаліст, серед видань, які публікували його світлини, Reuters, The Guardian, The Times.

Науковий консультант проєкту та автор вступної колонки – історик та дослідник українського дисидентства Радомир Мокрик, Інститут східноєвропейських студій, Карлів Університет (Прага, Чехія).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ