Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Історія циклічна: в Україні 12 січня – День українського політв'язня

Щороку в Україні 12 січня відзначається День українського політв’язня.

Як повідомляє УГСПЛ (Українська Гельсінська спілка з прав людини), це день шани тих, для кого переконання і цінності  стали дорожчими за фізичну свободу. 

"Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів. Масові затримання та арешти були помстою за їх боротьбу за незалежність України та творчість, що доводила міфічність ідеології радянської людини", — йдеться в дописі. 

Вертеп у домі Садовських у Львові. За кілька днів до початку арештів представників шістдесятництва 12 січня 1972 р. Стоять ліворуч: Любомира Попадюк, Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські, Михайло Горинь; сидять – Стефанія Шабатура («циган»), Мар’ян Гатало, Олександр Кузьменко

Тоді були заарештовані всі відомі представники національно-демократичного руху  України: Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба; В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець, трохи пізніше — Ігор Калинець та інші. Наступна хвиля арештів відбулася у квітні-травні 1972 року. За прагнення бути вільними Кремль карав суворо: майже всі отримали 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання — й виселені за межі Батьківщини — в Мордовію та Пермську область Росії, потім у Сибір та в Казахстан. Тих, кого режим боявся найбільше, відправлено до психлікарень.

Саме в неволі, у таборах, з ініціативи В’ячеслава Чорновола від 1975 року почав відзначатися День українського політв’язня – голодуваннями й протестами.

Відео: Як помирали у радянському концтаборі українські правозахисники / Радіо Свобода

"Ув'язнення в таборах суворого режиму та роки заслання далеко від Батьківщини проходили наші предки, які боролись за незалежність України. Для радянського режиму вони були небезпечними, а тому ставали політв'язнями. Минуло кілька десятків років і нащадки того режиму продовжують вести терор проти українців. Нова його хвиля почалася у 2014 році й триває досі.

Сьогодні, у День українських політв'язнів, вшановуємо пам'ять тих, хто пройшов табори Мордовії та Сибіру, хто не відступив від свого та протистояв режиму попри усе, тих, хто уже не з нами, але чия справа – жива.

Щодня пам’ятаємо про тих, хто зараз потерпає від репресій та тортур росіян. Чекаємо на звільнення кожного й кожної. Правда і справедливість переможуть", — прокоментував начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ