Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували проєкт “Людкевич. Спадщина: стратегія популяризації музичної творчості”

16 квітня у фоє Львівської національної філармонії М. Скорика відбулася дискусія «Людкевич. Спадщина: стратегія популяризації музичної творчості».
Фото: Гал-інфо

Її ініціював Меморіальний музей Станіслава Людкевича у співпраці з Львівською національною філармонією імені М. Скорика.

Команда проєкту презентувала роботу новітнього видання творів Станіслава Людкевича, перший том якого зі симфонічними творами композитора був виданий минулого року за   підтримки Українського культурного фонду. 

До видання увійшло п’ять творів для оркестру – Симфонієта (у чотирьох частинах) та одночастинні симфонічні поеми «Пісня юнаків», «Наше море», «Наші гори», «Танець кістяків», окремі з яких видаються вперше або ж виходили друком ще в період радянської окупаційної влади, тож потребували редакції. Видання є двомовним: передмова українською та англійською мовами містить інформацію про вказані твори, історію їх виконання і видання, стан збереження рукописів. 

Як зазначила композиторка, лауреатка Національної премії України ім. Т. Шевченка Богдана Фроляк, в реалізації проєкту були певні складнощі – проблеми музичної текстології. 

‘’Всі знають, що Людкевич – майстер оркестру. Але є моменти перевантаження оркестрової фактури. Коли я подивилася на ноти, я зрозуміла, що є маса роботи з помилками, мелодією, яка не співпадає, з гармонічною структурою. Робота сконцентрувалася на тому, щоб музика звучала без помилок. Під час репетиції, я була присутня і ці помилки, ми виправляли. Насправді це перший крок, перший етап цієї роботи. Я думаю, що наша місія в тому, щоб українська музика звучала’’, - поділилась Богдана Фроляк.

Проєкт особливий тим, що в ньому представлені музейники, які опікуються збереженням культурної спадщини. Він об’єднує також виконавців, композиторів, музикантів, дослідників. Вартість проєкту майже 1 млн гривень.

‘’Коли ти бачиш, що твою спадщину хоче знищити ворог, коли ти бачиш небезпеку, зазвичай в тебе 3 реакції. Ти або в стані заціпеніння, або втікаєш, або ти б’єшся і борешся. І я згадую тих людей, які билися й боролися за те, щоб цей проєкт відбувся і за те, щоб він мав успіх’’, - розповів директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та його філії Меморіального музею Станіслава Людкевича Михайло Кобрин.

В межах події прозвучали камерні твори Станіслава Людкевича у виконанні Софії Соловій (сопрано) та струнного квартету «Фенікс».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ