Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували виставковий проєкт “Ковчег. Антологія сенсів”

Виставковий проєкт “Ковчег. Антологія сенсів” презентували сьогодні, 21 листопада у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові. Про це повідомили пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

На виставці зібрані роботи художників, скульпторів та фотографів Віри Кулеби-Баринової, Ігора Романка, Мар’яна Луніва, Миколи Жулінського, Олександра Мельника, Інни Пантелемонової, Олексія Потапенка, Андрія Котлярчука, Петра Бевза, Олега Мінько, Юрія Мирка, Петра Антипа, Миколи Білика.

Різноманітною є тематика творів: українська родина і пам’ять поколінь, жінка-берегиня, праця на землі, історія, обрядовість і традиції, традиційний одяг і танець аркан, ікона-оберіг.

“На виставці представлені митці зі сходу, півночі та півдня, центру і заходу України. Ви тут не побачите схожих робіт, вони всі різні”, – зазначив директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Ігор Кожан. 

Як зазначила кураторка виставки «Ковчег. Антологія сенсів» Леся Кочергіна, митці зробили власний внесок у збереження та поширення української культурної спадщини в умовах російсько-української війни. 

“Виставка складається з окремих персональних експозицій 13 митців з різних точок України. Тут живопис, скульптура і фотографія. Всі митці різні, кожна експозиція самодостатня і кожна розповідає про щось інше. В серці кожного з них Україна посідає чільне місце. У своїх роботах митці говорять про цінності, мислення та усвідомлення, про звички та традиції, які ми, українці, зберігали багато століть. Завдяки яким ми залишаємося нацією, яка веде спротив проти великого ворога та агресора”, – каже Леся Кочергіна.

Участь у відкритті виставки взяли автори робіт, новопризначений посол Турецької Республіки в Україні Мустафа Левент Більген, представники турецького посольства, турецькі та українські бізнесмени, громадські діячі, меценати, влада.

“Ми живемо в такі часи, що мусимо дбати і думати, що рятувати насамперед, як рятувати, що мусимо за всяку ціну зберегти і передати нашим дітям. Війна нищить не тільки матеріальні цінності, пам’ятки, храми, музеї, бібліотеки, села, хати – що є теж носіями нашої культури. Війна посягає і на щось всередині людини. Саме тому важливими є сенси. Саме тому важливим є те, що не побачиш очима, але відчуєш серцем, – зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод. – У День Гідності і Свободи цей мистецький “Ковчег” звучить для нас, як надія. Нехай наші надії справдяться! Дякуємо Небесній Сотні і всім нашим військовим, які  тримають фронт і долають зло, аби ми мали ці хвилини свободи – час говорити, творити і берегти сенси”.

В межах виставкового проєкту «Ковчег. Антологія сенсів» також відбудуться зустріч з доктором філософських наук Олександром Філоненком, прем’єра документального фільму «Олег Мінько. В експресії духу» про життя і творчість відомого львівського митця, зустріч з авторами проєкту «Космогонія»: художником Петром Антипом і куратором проєкту Віктором Корсаком.

Триватиме виставка до 24 грудня 2023 року у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, за адресою проспект Свободи, 20.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ