Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентують книгу про засновника Руху Світло-Життя

У суботу, 15 червня, у Львові відбудеться презентація видання «Франциск Бляхніцький. Священник Живої Церкви», участь у якій візьме автор, відомий польський журналіст Томаш Терліковський.
Фото: Духовна велич Львова

Книга вийшла друком у львівському «Видавництві Святого Павла» та є біографією видатного польського священника Франциска Бляхніцького – основоположника Руху Світло-Життя, одного із засновників Католицького харизматичного руху та активного діяча антикомуністичного спротиву, – повідомляє Духовна велич Львова.

В анотації видання зазначають, що читач може не лише познайомитися із отцем Франциском Бляхніцьким як особою, але й відкрити для себе по-новому красу Церкви, яка стане «ближчою та живою». «Біографія засновника Руху Світло-Життя – це захоплива історія людини, яка виховала цілі покоління і її справа триває донині».

Директор «Видавництва Святого Павла» о. Маріуш Кравєц розповів «Духовній величі Львова», що постать о. Бляхніцького  є знаковою для учасників Рухів Світло-Життя і «Домашньої Церкви», більш відомих як Оаза, та поширених у багатьох країнах світу. Цей рух також діє в Україні — в Греко- та Римо-католицькій церквах.

«Ідея видати книгу українською мовою вийшла зі середовища Церкви», — зазначив о. Маріуш. «Про Бляхніцького є кілька книжок польською мовою, але, наскільки я знаю, українською немає жодної, зокрема його біографії. А вона дуже цікава, бо під час Другої світової війни він був в’язнем Аушвіцу, навернувся в камері смертників; а коли після війни комуністична влада почала нищити Католицьку церкву в Польщі, він був таким, можна сказати, пророком тих часів». Окрім заснування Рухів, що опікувалися молоддю та подружніми парами, о. Франциск Бляхніцький активно поширював також Товариство тверезості, до якого долучалося дуже багато молодих людей. Така діяльність у повоєнній Польщі дала свої плоди.

Автор відносить отця Бляхніцького до «трьох мушкетерів» польського католицизму та душпастирського служіння ставлячи поруч з кардиналом Стефаном Вишинським та Папою Іваном Павлом ІІ. Разом ці три людини найбільше доклались до того, щоб «реконструювати» польський католицизм, що безсумнівно має велике значення для України та Європи. Великий вплив на священника мала постать святого Максиміліана Кольбе, який отримав свою монашу формацію у Львові.

«Саме він задав тон і напрямок молодіжному служінню, а створений ним динамізм, так ніхто і не повторив після нього… Такий взірець особистості потрібен як сучасним священникам, так і світським людям, а запитання, які він ставив, та відповіді на них — важливі для сучасних душпастирських і теологічних досліджень», — пише автор біографії отця Бляхніцького.

Томаш Пйотр Терліковський  – відомий польський теле- і радіожурналіст, автор багатьох книг. У його доробку – серія біографічних книжок, зокрема про братів Шептицьких, а також різних святих. Томаш Терліковський активно поширює інформацію про російсько-українську війну – він є «адвокатом» України в польському середовищі, де постійно наголошує про важливість підтримки для нашої держави у протистоянні з агресором.

«Франциск Бляхніцький. Священник Живої Церкви» – це перша книга Томаша Терліковського, перекладена українською мовою. За словами о. Маріуша Кравєца, автор був дуже радий, що його працю зможе одержати український читач, і навіть не взяв гонорару за видання книги з огляду на те, у який складний час ця книга видається. Робота над її перекладом розпочалася за кілька місяців до повномасштабного вторгнення і зазнала багатьох труднощів, зокрема й тому, що її перекладач – киянин – фізично не мав можливості працювати у перші місяці після вторгнення. Проте нарешті працю над перекладом успішно завершено.

Варто також зазначити, що Інститут національної пам’яті та Міністерство юстиції Республіки Польща минулого року повідомили, що священник Франциск Бляхніцький у 1987-му був отруєний на території Німеччини агентами польських спецслужб, які на той час були частиною системи московського КДБ. Постать отця Бляхніцького не всіма сприймається однозначно в середовищі Церкви, однак ніхто не може заперечити його вплив на життя багатьох людей та місце, яке він зайняв в історії.

Передмову до видання написав єпископ Київсько-Житомирський РКЦ Віталій Кривицький. Він зазначив: діяльність о. Бляхніцького поклала початок не окремій ініціативі, а рухові взаємопідтримки, який формує справжню спільноту, засновану на любові. «Його плідна віра, дар служіння та натхнення Святого Духа об’єднали християн, створивши деутерокатехуменальний рух, у якому кожен міг знайти підтримку та духовний розвиток. Його відданість пастирству дітей, молоді та будівництву міцних сімей, відкрила шлях до ще глибшої єдності», – підкреслив єпископ.

Презентують книгу у суботу, 15 червня, на парафії Святого Архангела Михаїла РКЦ (м. Львів, вул. Освицька, 4). Початок о 14:00.

Презентація відбудеться в залі під храмом, вхід вільний для всіх охочих дізнатися більше про постать о. Франциска Бляхніцького та поспілкуватися з автором, який спеціально приїде на цю зустріч. Під час  презентації можна буде придбати книгу та навіть взяти автограф.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ