Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться відкриття арт-проекту "Трансформація в іконі"

4 грудня у галереї Львівській національній академії мистецтв відбудеться відкриття арт-проекту ʺТрансформація в іконіʺ двох молодих художниць Ольги Яктрович і Соломії Казанівської, що працюють у напрямках сакрального мистецтва і реставрації.
У Львові відбудеться відкриття арт-проекту "Трансформація в іконі"

Метою виставки є співставлення давнього традиційного іконопису із сучасним сакральним мистецтвом. Порівнюючи ікони традиційну та сучасну, які будуть представлені в експозиції, глядач матиме змогу оцінити богословську традицію, технологічну структуру та спосіб моделювання образу.

 Традиційна і модерна ікона мають різний вплив на глядача.

Середньовічне українське малярство слугувало для потреби церкви та індивідуального споглядання. Для наслідування традиційного малярства використано взірці з Національного музею Львова митрополита Андрея Шептицького.  Особливістю традиційної української ікони є використання дерев’яної дошки та натуральних пігментів.  Завдяки мінеральним пігментам ікона набуває насичених, відкритих відтінків. Глядач буде мати змогу побачити процес давнього іконопису від приготування дошки до завершиної ікони.

Сучасна ікона має свої особливості : техніка та технологія виконання, матеріал, експонування. Ікона в сучасному світі несе багатогранне значення. Вона може бути частиною інтер'єру, але основним значенням якої залишається зв’язок із християнською традицією. Сучасна ікона показує внутрішній світ автора, індивідуальне переосмислення Образу Божого та світосприйняття. Технічні засоби є способом кращого передання драматизму, виділенням основного акценту на фігурі.

Отож, мешканців Львівщини запрошують відчути зміни в іконописі, переглядаючи традиційно-сучасну виставку о 16:00 годині  за адресою: м. Львів, вул. Кубійовича,35б (подвір’я лабораторного корпусу)

Контакти: [email protected], тел.: (032) 253 35 12.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ