Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться виставка “Українські герої - митці у світі”

23-38 червня у Львівському Палаці Мистецтв до 25-ї річниці Конституції України відбудеться виставка картин-анімацій “Українські герої - митці у світі”.

Виставка присвячена митцям українського походження, які були вимушені через економічні, політичні, соціальні причини виїхати закордон.

Це вже друге проведення виставки. Вперше її можна було побачити у музеї Шептицького у березні, але у зв'язку з карантином  лише 4 дні.  Проте  навіть в таких умовах виставку відвідали понад 3 тис. людей. 

Одна з авторок проєкту та кураторка Христина Береговська на пресконференції щодо виставки розповіла: “Наш проєкт присвячений українським художникам,  які на 4 хвилях еміграції у зв'язку з різними обставинами були  змушені покинути Україну. Проте вони не просто емігрували кожен на свій континент, вони там стали промоутерами й амбасадорами України у світі. Вони своє творчістю, національною позицією декларували українськість, вони говорили про те, що таке Україна, де вона знаходиться, про її історію та мистецтво. Наприклад, Галина Мазепа у Венесуелі фактично внесла елементи української традиції. Ми хочемо, щоб ці люди лишилися в історії України, а сучасні українці, особливо молодь та діти, познайомилися з такими героями”.

Христина Береговська

Христина Береговська додала, що це буде не просто виставка їхніх картин,  а це буде виставка анімацій: “Ми хотіли у доступний для дітей та молоді спосіб показати, як ці картини можна цікаво імплементувати на стінах, оживити через сучасні технології”.

Інша авторка та кураторка Емілія Худа зазначила, що будуть представлені не тільки анімації, а й інсталяції.

“Ви побачите не тільки анімовані 3D-картини, але й інсталяцію. Будуть інстальовані тканини через які ми покажемо картини.  Це буде нестандартно. Також будемо використовувати коріння дерев, оскільки ми говоримо про українське походження - коріння цих митців. Крім цього, інформацію про художників можна буде дізнатися через QR-код”, - поділилася Емілія Худа.

Емілія Худа

Також авторки повідомили, що виставці буде віртуальний гід, який проведе екскурсію та розповість цікаві факти про художників. 

Деякі з картин, які будуть представлені на виставці, до цього не можливо було побачити у вільному доступі. Дозвіл на використання картин надав Канадсько-український мистецький фонд.

Додамо, що буде друга частина проєкту, - виставка “Сонце дароване дітьми Сонця”, на якій будуть представлені картини дітей з синдромом Дауна. Цей проєкт ініціює “Сонячна Майстерня”, яка працює з такими дітьми та розвиває їхні таланти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ