Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові відкрили виставку до 100-річчя з дня народження Івана Павла II

Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
1/4
Як повідомили Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, сьогодні, 18 травня, біля Львівської Митрополичої Базиліки Внебовзяття Пресвятої Діви Марії відкрили виставку. Експозиція присвячена 100-річчю від дня народження святого Івана Павла ІІ.

«Перший і єдиний візит Понтифіка в незалежну Україну відбувся у 2001 року, з апостольським візитом він прибув до Львова. Іван Павло ІІ почував духовну близькість до України. Саме він проголосив блаженними і священномучениками 28 українців. Під час візиту Понтифік зустрівся з представниками усіх християнських громад, руйнуючи мури між різними релігіями. Під час візиту папа римський виголошував промови українською. У своєму прощальному виступі він сказав: «Дякую тобі, Україно, що оборонила Європу своєю невтомною та героїчною боротьбою проти загарбницьких орд...». Слова Івана Павла ІІ актуальні і досі. Україна продовжує боронити Європу і ціною життів українських Героїв доводить свою незламність», - зазначив у вітальному слові з нагоди відкриття виставки голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Також серед учасників відкриття Львівський міський голова Андрій Садовий, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич, представники духовенства.

Присутні поклали квітів до барельєфу святого Івана Павла ІІ та спільно помолились. Опісля оглянули виставку.

Виставка присвячена 100-річчю з дня народження Івана Павла II складається із 7-ми двосторонніх стендів, виконаних українською та польською мовами та розповідає про життя та служіння святого.

Організатори: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Курія Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви.

Довідково

Іван Павло ІІ (Кароль Юзеф Войтила) 18 травня 1920, Вадовиці, Польща — 2 квітня 2005, Ватикан (84 роки) 264-й Папа Римський. Римо-католицький польський єпископ, єпископ-помічник Кракова, а пізніше архієпископ-митрополит Краківський і кавалер Ордену Білого Орла; 6-й суверенний голова міста-держави Ватикан. Святий Католицької церкви, канонізований 2014 року.

Іван Павло II перебував на чолі Католицької церкви протягом двадцяти шести з половиною років, що є другим за тривалістю понтифікатом після Папи Пія IX, який займав цю посаду 32 роки.

Іван Павло II — перший в історії Папа-слов'янин, а також перший Папа-неіталієць з часів голландця Адріана VI, що служив з 1522 по 1523 роки. Поет і поліглот, також актор, драматург і педагог. Філософ історії, феноменолог, містик й представник християнського персоналізму.

Вперше з 1523 року (понтифікат Адріана VI) на Апостольський престол піднявся не італієць, а іноземець. Особливе значення обранню Войтили надавав той факт, що новий понтифік походив із соціалістичної країни. На початку 1960-х років з'явилося багато нових тенденцій, що розвинулися впродовж 1970-х: використання та зловживання засобами масової інформації, матеріалізм і споживацтво, сексуальна революція та рухи проти приросту населення, проникнення комунізму в політичні і суспільні структури та утвердження секуляризму як панівної ідеології розвиненого світу.

Іван Павло II, будучи Архієпископом Кракова, переконався на власному досвіді у складності втілення в життя постанов II Ватиканського Собору. Тому його понтифікат був позначений двома визначальними рисами: велика кількість опублікованих праць та постійні подорожі, протягом яких Святіший Отець відвідав із пастирським візитом майже усі країни, де є католики.

Обрання Папою людини з комуністичної держави сприяло прискоренню процесів розпаду Радянського Союзу, визволення країн Східної та Центральної Європи і повернення релігійної свободи на всій пострадянській території. Уже після трьох місяців обрання Іван Павло II приймав у себе з візитом міністра закордонних справ Радянського Союзу А.Громика. Ця зустріч започаткувала низку контактів, які врешті допровадили до зустрічі з Генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим, що відбулася у Ватикані 1 грудня 1989 року. Це була перша в історії зустріч глави Ватикану з найвищим комуністичним достойником.

ВІЗИТ ДО УКРАЇНИ. Візит Івана Павла II в Україну — державний візит Глави Держави Ватикан Папи Римського Івана Павла ІІ в Україну на запрошення українського уряду і католицьких ієрархів, відбувся 23—27 червня 2001 року, 94-й міжнародний візит Папи Івана Павла ІІ. Метою візиту була підтримка католиків у їхній вірі і допомога в налагодженні дружніх відносин між конфесіями в Україні.

Згідно з програмою візиту, Іван Павло ІІ відвідав Київ та Львів.

Папу Римського прийняв Президент України Леонід  Кучма, який взяв також участь у церемоніях зустрічі та проводів Понтифіка, та в літургіях у Києві та Львові. Папа Римський також провів зустрічі з представниками політичних, ділових та культурних кіл України, учасниками засідання Всеукраїнської Ради Церков (окрім УПЦ МП).

Папа Римський схилив коліна на Аскольдовій могилі (на вшанування пам'яті Аскольда - першого київського князя-християнина), поклав квіти до могили Невідомого солдата на Пагорбі Слави у Києві, до Меморіалів жертвам у Биківні, у Бабиному Яру.

Під час перебування Папи Римського у Києві у різних заходах взяло участь понад 200 тис., у Львові — понад 2 млн прочан, а також Понтифіка радо вітали вздовж усіх маршрутів слідування.

Папа Римський відслужив у Києві (на спорткомплексі «Чайка») та Львові (на іподромі) чотири служби (дві у латинському і дві у візантійському обряді), на месах були присутні понад 1,6 млн. прочан. Під час візиту він виголосив 11 проповідей і промов. Його промови характеризувалися винятковою виваженістю та доброзичливістю. Проповіді були виголошені українською мовою.

Понтифік позитивно оцінив внесок України у забезпечення миру та стабільності в Європі та регіон.

У Львові встановлено 3 пам’ятника на честь Понтифіка, названо парк та майдан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ