Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові відкриють виставку "Історія нескореної церкви"

У неділю, 22 вересня о 12:00 відбудеться відкриття виставки "Історія нескореної церкви", присвяченої 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля у Музеї Митрополита Андрея Шептицького за адресою м.Львів, вул.Кривоноса, 1. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі музею.
У Львові відкриють виставку "Історія нескореної церкви"

Організатор виставки, директор Музею Митрополита Андрея Шептицького отець Севастьян (Дмитрух), який зібрав та зберіг унікальні пам’ятки історії УГКЦ у підпіллі. За допомогою світлин, документів та спогадів очевидців він  із колективом Музею відтворює маловідомі сторінки історії Церкви від псевдособору 1946 р до офіційної легалізації у 1989 р.

У експозиції також буде представлено багато речей священників з підпілля, які вони використовували для богослужінь, зокрема ігуменів підпільної церкви, студитів Климентія Шептицького, Никанора Дейнеки, Юрія Макара та Севастьяна Дмитруха.

Цілий відділ присвячений ʺТатуневі підпільної церквиʺ Владиці Володимиру Стернюку – демонструються його архиєрейські речі – ризи, та унікальна фотолабораторія, де він у підпіллі розмножував релігійні книжки, образки, навчальну літературу для ʺпідпільних семінарійʺ, а також світлини.

Особистість Патріарха Йосипа Сліпого та його внесок у збереження церкви продемонстрований у фотовиставці  та особистих речах. Особливий інтерес викликає його панагія, яку він носив щодня – її глядач зможе побачити лише на цій виставці.

У світлинах відтворюються сторінки з підпільного життя монахів та монахинь (цікавими є фотографії, які відображають  святкування у підпіллі Великодня та як монахині водили гаївки та ін..)

Вперше експонується цілий ряд пам’яток сакрального мистецтва – живописних та скульптурних творів, врятованих о. Севастьяном (творів Ю.Буцманюка та багатьох невідомих майстрів 19-20 ст, твори яких нищились радянською владою.)

Хронологію нескореної церкви можна прослідкувати у таблицях.

Музей Митрополита Андрея Шептицького засновно Лвівською Архиєпархією УГКЦ та о. Севастьяном Дмитрухом.

Виставку відкриватимуть Архиєпископ Львівський  Митрополит Ігор (Возняк) та  отець Севастьян (Дмитрух) за участі духовенства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ