Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові завершився фестиваль «Музика в старому Львові»

З 15 серпня по 1 вересня у Львівській національній філармонії відбувався XI Міжнародний фестиваль «Музика в старому Львові», який об'єднав 8 музичних подій з участю українських музикантів та запрошених солістів. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Особливістю цьогорічного фестивалю стали концерти, які відбувались на локаціях архітектурних памʼяток, таких як Львівський музей історії релігії, Дзеркальна зала Львівської національної опери та Латинський катедральний собор.

Розпочався фестиваль 15 серпня програмою «Літнє бароко» від Ансамблю давньої музики «Terra Barocca». У виконанні Сергія Гаврилюка (скрипка), Михайла Солонченка (скрипка), Ярослава Мигаля (віолончель) та Анни Іванюшенко (клавесин) прозвучали твори Арканджело Кореллі, Антоніо Вівальді, Ґеорґа Філіпа Телеманна, Дмитра Бортнянського, Ніколи Маттейса, Клода Бальбатра та Марко Уччеліні.

Другою подією фестивалю став сольний концерт гітариста, дослідника української гітарної музики Віктора Паламарчука. Програма «Джаз, самба, полька, гітара» акцентувала на жанровому різноманітті української гітарної музики, разом з «Sueno con caballos» Хосе Луїса Мерліна прозвучали твори Михайла Вербицького, Михайла Полупаєнка та Сергія Самоткіна.

У перший фестивальний вікенд «Музика в старому Львові» запросила слухачів до Дзеркальної зали Львівської національної опери, де у виконанні квартету талановитих львівських музикантів «Libertè» у складі Марини Громадської (скрипка), Олени Майбороди (скрипка), Анни Бури (альт) та Богдани Калічак (віолончель) програма «Modus Leopolis: хронологія квартету» обʼєднала твори львівських композиторів різних епох: від класики до сучасності. 

Також у неділю 18 серпня відбувся «Вечір духовної музики» у  Львівському музеї історії релігії,—  таємнича та захоплююча музика епохи бароко ожила у звуках могутнього органу Олени Мацелюх та тонкого колоратурного сопрано Ірини Ключковської. А 25 серпня на слухачів чекав сольний концерт органістки Олени Мацелюх  «Органні фрески», в програмі якої нові інтерпретації знайшли як давні барокові твори, так й нові композиції українських авторів.

Останні вихідні фестивалю запамʼятались слухачам вишуканим «Фортепіанним речиталем» молодого львівського виконавця Михайла Гринця. У концертній програмі якого зустрілись два великі композитори – польський та український – Фридерик Шопен та Микола Лисенко. 

У суботній вечір відвідувачі мали змогу почути одразу два історичні органи Латинського катедрального собору. У виконанні чеського органіста Йозефа Кратохвіла прозвучали твори італійського, іспанського, а також чеського бароко.

Фінальною подією ХІ Міжнародного фестивалю «Музика в старому Львові» став духовний концерт «Меса». У виконанні Галицького академічного камерного хору (художній керівник та диригент Василь Яциняк) прозвучали твори сучасної української духовної музики. Кульмінацією вечора стало спільне виконання хором та Академічним камерним оркестром «Віртуозами Львова» (художній керівник Сергій Бурко) «Меси» Петеріса Васкса. Диригував премʼєрою Богдан Притула. 

Організатором фестивалю є Львівська національна філармонія, артдиректором — Сергій Бурко. Незмінним генеральним партнером фестивалю є «Кредобанк».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ