Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Мелітополі встановлять меморіал жертвам Голодоморів

Представники громади Мелітополя Запорізької області за підтримки місцевої влади ініціювали встановлення в місті меморіалу жертвам Голодомору в Україні.

Про це інформує Суспільне.

Аби забезпечити належний рівень виконання, мелітопольський Фонд збереження історико-культурної спадщини України в партнерстві з платформою культури пам'яті "Минуле / Майбутнє / Мистецтво" оголосили закритий конкурс проєктів.

"Такі глибокі суспільні травми, як Голодомори 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, потребують актуальних підходів. Сьогодні в Україні тривають пошуки мови, зокрема художньої мови, якою можна говорити про історичні трагедії. Знайти доречні рішення допомагають сучасні комеморативні практики, що активно використовують засоби мистецтва", – зазначають організатори.

До експертної ради, яка буде слідкувати за втіленням проєкту, увійшли люди зі сфери мистецтва, комеморації та архітектури на чолі з мистецтвознавицею Лізаветою Герман. Також до складу ради увійшли скульптор Назар Білик, культурна менеджерка Катерина Семенюк і засновники архітектурного бюро "Форма" Ірина Мірошникова та Олексій Петров.

Вони провели попереднє дослідження та запросили п'ятьох учасників, які мають розробити проєкти-пропозиції з детально прописаною концепцією, візуалізацією, технічними вимогами і планом утілення.

Учасниками стали:

  • Мисткиня та культурна антропологиня Лія Достлєва;
  • Художник і куратор Павло Ковач;
  • Художник, живописець, графік, автор об'єктів та інсталяцій Віталій Кохан;
  • Творчий дует художників, режисерів та операторів-постановників Ярема Малащука та Романа Хімея;
  • Скульптор Данило Шуміхін.

Восени 2021 року експертна рада обере переможця, а відкриття меморіалу заплановане на листопад 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ