Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Межигір'ї знімають історичний бойовик «Крути 1918. Захист»

Глядач побачить на екрані і сімейство Ступок, і міністра культури Євгена Нищука в одній із ролей. А з історичних постатей – президента Грушевського і головного отамана військ УНР Симона Петлюру

У колишній резиденції Януковича, в Межигір'ї, стартували зйомки фільму про бій під Крутами. Саму героїчну битву, коли 300 київським студентам протистояла багатотисячна більшовицька армія, – зніматимуть у другій половині осені і вже не в Межигір'ї. А за рік цей український історичний екшн вийде на широкі екрани, адже 29-го січня виповнюється 100-річчя бою під Крутами.

Кіно про Крути стартує з Межигір'я. "Це символічно, що ми в Межигір'ї знімаємо фільм про незалежність нашої країни", – сміється продюсер фільму "Крути 1918. Захист" Андрій Корнієнко. Щоправда, у колишній резиденції колишнього президента знімають Францію – а саме ті сцени, з яких усе й почнеться у фільмі, і які введуть глядача в історичний контекст.

"Фільм починається з таємного політичного союзу між Україною та Антантою, коли Антанта, а це Франція і Англія, намагалися залучити Україну до цього союзу. Це була перша спроба українців увійти в Євросоюз, який поламали потім німці і більшовики, наступаючи на Крути, Київ. Ми розповідаємо історію простих, звичайних українців, на тлі великих масштабних подій", – пояснює автор сценарію Костянтин Коновалов.

Студентство, яке героїчно загинуло, призупинивши кількатисячну більшовицьку армію Муравйова на підступах до Києва, – в кадрі передусім. Один із таких – Андрій. Як розповідає виконавець головної ролі Євген Ламах: "Він картограф. Як він каже, що коли йому друзі пропонують піти на війну і записуватися в добровольці, то він відповідає своїм друзям: дякую, я мирна людина".

Але карколомні й переломні події змінюють усе. Андрій теж візьме до рук зброю. Хоча поруч із боротьбою йтиме кохання. "Буде там кохання, але мабуть, тут найголовніше, щоб глядач подивився і зрозумів, що не можна ніколи бути байдужим. Тому що тоді… Чому це були студенти? Тому що не було з кого набирати армію", – розказує виконавиця головної жіночої ролі Надія Коверська.

Паралелей із сьогоденням, хоч минуло 100 років, буде багато – саме тому ця тема так торкає, каже режисер. І хоча ще майже нічого не знято – уже готовий до глядацької реакції: цим фільмом будуть захоплюватися не більше, ніж обурюватися.

Глядач побачить на екрані і сімейство Ступок, і міністра культури Євгена Нищука в одній із ролей. А з історичних постатей – президента Грушевського і головного отамана військ УНР Симона Петлюру.

Хто гратиме Петлюру, якою буде основна локація, та що творці покажуть до сторіччя легендарного бою – дивіться у відео:

Ольга Петрів, Олексій Іванченков, "5 канал"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ