Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Німеччині вимагають забрати з церкви давній антисемітський барельєф

Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
1/5
У цей вівторок, 21 січня, у німецькому місті Наумбург уже вдруге відбувся судовий процес, на якому буде розглядатися питання доцільності розміщення барельєфу «Юденсау» на фасаді Міської церкви Святої Марії, що у Віттенберзі.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Центру середньовічних та ранньомодерних студій. Symbolon у Facebook

Перший судовий процес відбувався ще у травні 2019 року. Проте активісти, які ініціюють демонтаж барельєфу, продовжують відстоювати думку, що подібні зображення є проявами антисемітизму.

Барельєф «Юденсау», або так звана «Єврейська свиня», що розміщений на фасаді Міської церкви у Віттенберзі, приблизно 4 метри над землею, датується близько 1300 роками. На ньому зображено людей, яких за головними уборами ідентифікують, як євреїв. Вони годуються молоком свиноматки, а рабин тримається за хвіст тварини.

Це скульптурне зображення є одним із найвідоміших, адже у цій церкві під час Реформації проповідував Мартін Лютер. Тепер Міська церква є одним із популярних туристичних місць. Щоправда, сам твір є зовсім непоодиноким. Ще близько 20-ти подібних творів прикрашають фасади церков у різних країнах Європи.

В іудаїзмі свиня є нечистою твариною. Тому сьогодні єврейські активісти вважають розміщення таких скульптур на фасадах церков проявом антисемітизму. Один із варіантів вирішення проблеми запропонований активістами – демонтаж та розміщення в музеї.

Парафія церкви також вважає, що цей твір, як і сам фрагмент історії, є «образливим», але у той же час це є частина світової культурної спадщини. Пастор Йоханнес Блок також вважає скульптуру неприйнятною образою. Однак він стверджує, що люди не повинні приховувати або скасовувати історію, а повинні йти шляхом примирення з нею.

У 1980-х роках, коли церква була відновлена, парафія вирішила залишити скульптуру на своєму місці. У 1988 році на землі під цим барельєфом було споруджено меморіал для вшанування пам’яті євреїв, що переслідувалися протягом століть та вбитих під час Голокосту.

Нагадаємо, що Міська церква у Віттенберзі з 1996 року має статус об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, раніше Гал-інфо розповідало про архітектуру і дивакуватих "мешканці" середньовічних споруд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ