Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Палаці мистецтв відкрили виставку «Земне і високе»

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський палац мистецтв» сьогодні, 24 вересня, відкрили унікальну виставку «Земне і високе». Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

Це вишиття та різні ужиткові речі жителів села Підберізці, що на Львівщині: портьєри, рушники, верета, обруси, одяг, зокрема запаски, крайки, вишиті сорочки, спідниці та кептарі (камізельки). Загалом – приблизно 150 експонатів.

Також тут можна побачити деревʼяні барельєфи Івана Весни – українського скульптора, який народився у Підберізцях і займався різьбою та скульптурою. Його роботи є у церкві Миколая, музеях Івана Франка у Львові та Нагуєвичах, у музеї Тараса Шевченка в Києві, а також у приватних колекціях за кордоном.

На виставці експонують і світлини екстерʼєру та інтерʼєру церкви Архистратига Михаїла у Підберізцівській сільській територіальній громаді, яку збудували у 1891-1910 роках у неовізантійському стилі за проєктом архітектора Івана Левинського. На фотографіях можна оглянути монументальні розписи Модеста Сосенка, які досі прикрашають інтерʼєр храму.

Презентацію виставки відвідав депутат Львівської обласної ради Захар Миляник.

«Дякую за велику працю збирання всіх цих артефактів Ірині Вишинській та всім, хто долучився до реалізації такого прекрасного задуму. За підтримку і сприяння вдячність голові громади Василю Ковалю.

Я б хотів, щоб ця виставка стала першою з серії подібних, щоб громади одна за одною стояли в черзі, аби показати своє старовинне вишиття, похвалитися своїми митцями, своєю культурною спадщиною. А разом із тим, поділитися історіями родин, які зберегли давні речі, творили їх і передали до місцевих музеїв. Бо там ми більше цінуватимемо те, що маємо, і більше будемо старатися зберегти нашу спадщину. Адже памʼять і культура також є зброєю», - зазначив у вітальному слові Захар Миляник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ