Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Польщі за контрабанду бурштину затримали українців

У Варшаві в рамках спецоперації проти контрабанди бурштину затримано шістьох людей, зокрема, двох українців, які назвалися співробітниками українських спецслужб.

Про це повідомляє прес-служба Центрального антикорупційного бюро Польщі, - передає BBC Україна.

"Спеціальна операція, що проводиться Центральним Антикорупційним бюро, стосується контрабанди великої кількості бурштину на територію Республіки Польща", - йдеться у повідомленні.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що станом на ранок неділі не має інформації щодо цієї справи та особистостей затриманих.

4 вересня, президент Зеленський вніс до Ради невідкладний законопроєкт №2059 про посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток та транспортування бурштину за кордон.

Згідно з цим законопроєктом, незаконний видобуток бурштину може каратися штрафом або обмеженням чи позбавленням волі на строк від 1 до 3 років, а його перевезення - штрафом або обмеженням чи позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Раніше, 12 серпня, Володимир Зеленський відвідав Житомирську область, заслухав там місцевих керівників СБУ, поліції та прокуратури та попросив деяких з них піти у відставку.

Начальник Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства Андрій Курінський, якого президент звинуватив у причетності до бурштинової "схеми", наступного дня написав заяву про звільнення.

Бурштинова криза

З 2014 року в Україні ЗМІ та правоохоронці регулярно повідомляють про масштабний нелегальний видобуток бурштину у Волинській, Рівненській та Житомирській областях.

Кілька разів у цих регіонах були сутички між силовиками та нелегальними старателями.

У 2017 році Верховна Рада відхилила проєкт закону про видобуток та реалізацію бурштину. Документ мав врегулювати видобуток бурштину та легалізувати старателів.

Загальна схема легалізації видобутку бурштину, запропонована в проєкті закону, полягала в наданні дозволів на роботу старателям.

Обласні ради та профільні органи державної влади мали розробляти програми видобутку бурштину та рекультивації територій.

Нагадаємо, на Львівщині затримали контрабанду бурштину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ