Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Полтаві відбулись девяті Петлюрівські читання
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Полтаві відбулись дев'яті Петлюрівські читання

24 травня у рамках відзначення 140-річчя з дня народження Симона Петлюри та 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. у Полтавському краєзнавчому музеї відбулася наукова конференція «Полтавська Петлюріана: Дев’яті Петлюрівські читання».

Співорганізаторами виступили Департамент культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Полтавське обласне об’єднання Всеукраїнського Товариства Просвіта імені Тараса Шевченка, Державний архів Полтавської області та Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського. 

Відкрилися і завершувалися читання піснями часів визвольни змагань у виконанні полтавського кобзаря Івана Новобранця.  

До учасників наукового форуму з вітальним словом звернулися голова Полтавського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” Микола Кульчинський. За його словами, Петлюрівські читання бул започатковані ще у 1992 році як наукова конференція, яка стала історико-просвітницьким майданчиком для багатьох не лише полтавських, але й столичних та істориків української діаспори США та Канади. Останні читання відбулися у 2010 році, і ось традицію відроджено, за що він висловив подяку співорганізаторам. 

Присутніх привітала завідувач кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Людмила Бабенко.

“Дякую “Просвіті” за титанічну працю останніх двох десятиліть у справі донесення історичної правди про Петлюру. Важливо, що ця праця базується на науковому підході”, – зазначила вона. 

Доповіді виголошували історик Тарас Пустовіт та професор Василь Стрілець, заслужений винахідник України Віктор Самородов, науковий співробітник краєзнавчого музею Наталія Кузьменко та ін.

Автори та доповідачі Дев’ятих Петлюрівських читань у своїх дослідженнях намагалися спростувати численні міфи і стереотипи, пов’язані з іменем Головного Отамана військ Української Народної Республіки та подіями Української революції 1917-1921 рр. і донести сучасникам та майбутнім поколінням правдиві свідчення про нашого земляка й ту буремну епоху. 

Матеріали читань будуть видані окремим збірником. 

Джерело: Новини Полтавщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ