Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Празі львів’яни відкрили український павільйон «Сад живих речей»

На міжнародному фестивалі сценічного дизайну, що проходить у чеській Празі, львів’яни відкрили український павільйон «Сад живих речей».
Фото - ЛМР
Фото - ЛМР

У Празі відкрився один з наймасштабніших міжнародних фестивалів сценічного дизайну – Prague Quadrennial of Performance Design and Space. Цей фестиваль відбувається раз на чотири роки та об’єднує сценографів, дизайнерів сценічного костюма, перформерів, дослідників сценографії, критиків, кураторів та менеджерів з усього світу.

Цього року до події долучилася і львівська Галерея сценографії, повідомляють в ЛМР. 

За підтримки управління культури Львівської міської ради та за сприяння Львівського Театру Лесі для глядачів відкрився й Український павільйон «Сад живих речей», організатором якого є Галерея сценографії.

Керівник галереї Олег Онещак, менеджерка мистецьких проєктів Юлія Глушко та куратор Українського павільйону, співзасновник галереї Богдан Поліщук зібрали арт-об’єкти дев’ятьох потужних українських сценографів для створення української експозиції у Празі.

Серед них – добре знана львів’янам художниця театру ляльок Інесса Кульчицька та Людмила Нагорна, яка є авторкою костюмів до щойно реалізованої прем’єри «Запорожець за Дунаєм» у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Також участь взяли художники, які вже не вперше презентували свої роботи у Львові на виставках Галереї сценографії, працюють із найцікавішими режисерами України, співпрацюють із різними державними театрами й незалежними проєктами: Сергій та Наталя Ридванецькі, Олег Татаринов, Олена Поліщук, Юлія Заулична, Олеся Головач, Марія Погребняк.

Таким чином експозиція Українського павільйону представляє не лише різні генерації, регіони України, підходи й мистецькі школи, але й охоплює український театр від опери до театру ляльок, від драматичного театру до експериментальних перформансів.

Крім безпосередньо експозиції, Галерея сценографії представила на Квадрієнале книгу «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ескізи» та провела публічне обговорення теми «Мистецтво й театр під час війни» з делегацією Грузинського національного павільйону.

Організатори радіють можливості представляти українське мистецтво на масштабних міжнародних майданчиках та вкотре наголошувати про важливість підтримки України в боротьбі за свободу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ