Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Росії зарізали правозахисну активістку

Активістку Олену Григор’єву, яка виступала зокрема за звільнення українських політв’язнів, знайшли мертвою в Санкт-Петербурзі, - передає Інформаційний портал харківської правозахисної групи "Права людини".
Олена Григор’єва під час протесту. Фото з Facebook
Олена Григор’єва під час протесту. Фото з Facebook

Григор’єву вбили в ніч із 20-го на 21-ше липня — понівечене тіло в кущах неподалік від її помешкання помітив перехожий. За даними поліції, на трупі було виявлено принаймні 8 ножових поранень.

Як написав у Facebook правозахисник Динар Ідрісов, останнім часом Григор’єва отримувала погрози вбивством, проте, правоохоронці не приділяли цьому належної уваги.

ʺОстаннім часом вона ставала жертвою насильства і їй часто погрожували вбивством. (…) Лєна та її адвокат зверталися до правоохоронних органів і за фактом насильства, і за фактом погроз, але помітної реакції не було. Усе в стилі ‘будуть убивати — дзвоніть’; подзвонити не встигла. А телефон Лєни працює й досі, акаунти в соцмережах хтось переводить у онлайн; можливо, це, цинічно, оперативники або слідчийʺ, — пише Ідрісов.

Він також додав, що через погрози Олена просила знайому пригледіти за котом у випадку її смерті.

Олена Григор’єва часто виступала з одиночними демонстраціями на захист прав ЛГБТ, через що потрапила до бази російського гомофобного сайту ʺПилаʺ, який зокрема пропонував винагороду в обмін на персональні дані ЛГБТ-людей. 16-го липня Ресурсний центр ЛГБТ у Єкатеринбурзі отримав лист за підписом ʺПила проти ЛГБТʺ, у якому від центру вимагали до 1-го серпня закритися та перерахувати особисті кошти співробітників на рахунок благодійного фонду ʺПодаруй життяʺ, у протилежному випадку погрожуючи надіслати вибуховий пристрій через сервіс доставки їжі. Як писала за кілька днів до вбивства Григор’євої ʺРосійська ЛГБТ-мережаʺ, завдяки скаргам єкатеринбурзького центру сайт ʺПила проти ЛГБТʺ  вдалося заблокувати. Люди, які його підтримували, залишаються невстановленими.

Григор’єва часто виходила на протести з українським та кримськотатарським націальним прапорами, підтримуючи територіальну цілісність України та засуджуючи політичні переслідування кримських татар. Вона також вимагала від російської влади звільнення Олега Сенцова.

Права людини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ