Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У стародавньому підземеллі Луцька археологи знайшли замурований хід

Собор збудований в межах Луцького Окольного замку луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545-1552 роках
фото з фейсбуку Віктора Баюка

Волинська археологічна експедиція розпочала наступний етап досліджень, відкритих у 2021 році, підземель Кафедрального Собору Святої Трійці РКЦ у Луцьку.

Про це у фейсбуці повідомив археолог Віктор Баюк.

Собор збудований в межах Луцького Окольного замку луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545-1552 роках на місці попереднього храму, розібрали його після великої пожежі 1781 року. Об’єкт був величною спорудою у пізньосередньовічному Луцьку та мав титул «Матері костелів».

Роботи проводяться Охоронною археологічною службою України Інституту археології НАН України у співпраці з Адміністрацією Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Спілкою археологів України за клопотанням Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви та Кафедральної парафії Святих Апостолів Петра і Павла згідно наявних кваліфікаційних та дозвільних документів.

«Замуровка входу в іншу крипту має цікаву деталь: було влаштовано притяжний продух відразу над первісним порогом. Замурували грамотно, прагнемо дізнатися що ж саме», - зазначив Віктор Баюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ