Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У "Території Терору" відкриється унікальна виставка

17 липня о 19:00 відбудеться онлайн-відкриття виставки "Від сутеринів до сутеринів" художника та дослідника Дениса Панкратова.
Виставки "Від сутеринів до сутеринів" художника та дослідника Дениса Панкратова.

Історія, яка розгортається цією експозицією ― неповна і уривчаста. Вона походить зі слів, які були з’явлені навесні 1936 року у польському Львові, у спільному переживанні відчаю і повстання, які, однак, швидко стліли й розчинились ― спочатку в піднесеному святі радянського наративу, а потім – у скасуванні цього свята.

Виставка "Від сутеринів до сутеринів" ― спроба критично переглянути радянську репрезентацію Антифашистського конгресу діячів культури, риторику цієї репрезентації й розгледіти за нею ту напружену й сповнену тривогою історичну дійсність, що покликала цю подію до життя.

Антифашистський конгрес діячів культури відбувся у Львові 16-17 травня 1936 року в приміщенні Будинку комунальних працівників (тепер ― Палац культури ім. Гната Хоткевича), в актовому залі Технічного університету (тепер ― Національний університет «Львівська Політехніка»), у Великому театрі (тепер ― Львівський Національний Академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької). Конгрес інспірований Міжнародним конгресом на захист культури і миру, що відбувся у червні 1935 року в Парижі.

Організатори та учасники з’їзду у Львові ― представниці/ки нелегальних Комуністичної партії Західної України, Комуністичної партії Західної Білорусі, Комуністичної партії Польщі та легальної Польської Соціалістичної партії, а також представниці/ки профспілок, позапартійних мистецьких і громадських організацій та об’єднань, серед яких були поляки, українці, євреї та білоруси."

Музей "Територія Терору" у Колекції радянського монументального мистецтва містить пам’ятну дошку, присвячену письменникам та співорганізатором Конгресу ― Олександру Гаврилюку та Степану Тудору (Олексюку).

Музей розробляє методологію роботи з радянським досвідом України через реалізацію публічних заходів, які критично переосмислюють недавнє минуле. Одним з таких заходів є виставка Дениса Панкратова "Від сутеринів до сутеринів" та супровідна програма за участі історика, перекладача Андрія Павлишина та дослідника Інституту філософії Варшавського університету Степана Іваника.

Денис Панкратов – художник, співзасновник «Метод фонду», навчався на Курсі сучасного мистецтва К.Бадянової та Л.Наконечної (2013 р.). Курував виставки «Музей. Підвалини», «Хліб. Соціалістичний реалізм» у Хмельницькому обласному художньому музеї. Брав участь у низці мистецьких й дослідницьких проектів, виставках, що зверталися до проблем музейної репрезентації радянського мистецтва, історії сучасного мистецтва в Україні.

Виставка триватиме з 17 липня до 2 серпня
у Музеї "Територія Терору"
проспект В’ячеслава Чорновола, 45 Г
барак #2

Згідно з чинними карантинними обмеженнями виставка доступна для перегляду онлайн на Facebook-сторінці "Території Терору"  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ