Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Вінниці знайшли зашифрований нацистський сейф. Що ж всередині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Вінниці знайшли зашифрований нацистський сейф. Що ж всередині?

Металевий предмет, знайдений 20 серпня на вулиці Магістратській у Вінниці насправді виявився німецьким сейфом часів Другої світової війни. Про це в коментарі Vежі підтвердила Ольга Грабовська, завідувач сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею

– Це справді німецький сейф – на ньому видно три замки із шифром, на яких німецькі написи. Наразі ми навіть не здогадуємося, що там може бути всередині, потрібно відкривати.

Наразі сейф привезли на задній двір Вінницького обласного краєзнавчого музею – знахідку везли вантажівкою, адже її вага – близько 500 кілограмів. Разом із сейфом у котловані знайшли також кераміку із зображенням “Зірки Давида” та кілька срібних німецьких монет.

Знахідку охороняє поліція, навколо сейфу зібралися працівники музею. Охоронці жартують, щоб сейф руками не чіпали: “раптом з нього вилізе якийсь фашистський джин” і називають один одного “хорунжими”.

– Така знахідка – справді рідкісна, на моїй пам’яті це перший німецький сейф, знайдений у Вінниці, – продовжує Ольга Грабовська. Відкрити його у “штатний” спосіб не вийде – час зробив свою справу, метал дуже оксислився. Будемо застосовувати спеціальні інструменти, аби мінімально пошкодити сейф, позаяк і він сам по собі являє історичну цінність.

Предмет увесь покритий іржею та землею: спочатку його мають максимально ретельно почистити і потім взятися до відкриття. На Дверцятах сейфу видно три шифрозамки зі збереженими літерами.

За словами п. Грабовської, громадськості та пресі покажуть вміст сейфу на прес-конференції, коли його вже відчинять – найближчими днями.

Vежа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ