Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Винниках збирають кошти на збереження будівлі культурно-духовного центру

Сьогодні у м. Винники на зустрічі зібрали місцевих підприємців, де озвучили концепцію нового культурного комплексу в центрі міста.

Його створюють на базі будівлі Храму Святої Софії Премудрості Божої. Для проведення першочергових робіт на зиму вже зараз необхідно зібрати 250 тисяч гривень.

Володимир Квурт

Про це розповів міський голова м. Винники Володимир Квурт. За його словами, основне будівництво триває останні два роки, однак зараз потрібно «законсервувати» його на зиму. Винниківська громада поки не в змозі надати підряднику потрібну суму, а це - чверть мільйона гривень. Тому Винниківська міська рада разом із будівельним комітетом центру звертається до підприємців та небайдужих меценатів. 

«Мова йде про створення культурного центру із храмовим комплексом, де вируватиме культурно-соціальне життя міста. Тут планується зробити концертну та виставкову зали, християнський дитячий садочок і школу, гуртки та студії розвитку для дітей, книгарню духовної літератури та сувенірну крамницю, а також музей депортованих та переселених народів на території України ХХ-ХХІ ст. Фізично це все буде працювати під одним дахом. Але зараз стоїть питання про те, щоб законсервувати ті здобутки, які є. Місце для комплексу - унікальне, звідси відкривається фантастичний вигляд на все місто. Хочемо, щоб там постав потрібний комплекс, щоб громада розуміла, що це спільне», - розповів Володимир Квурт. 

На будівництво культурного центру вже витратили понад 1 млн гривень. Фундамент тут був ще з 1994 року, однак активне будівництво розпочали лише два роки тому, звідси демонтували й перемістили в інше місце магазин будматеріалів, спорудили каплицю, де зараз вже проходять літургії, очистили територію довкола. Сама будівля вже готова, є підвали, несучі стіни, внутрішні приміщення.

Винники

Храм Святої Софії, який буде в будівлі нового культурного центру  хочуть зробити міжконфесійним.

«Будівництво Храму Святої Софії було ініціативою громади Греко-католицької церкви, однак ми хочемо відкрити двері для інших конфесій - православних братів та сестер,  римо-католиків та інших. Зараз час єднання, мусимо триматись усі разом», - наголосив голова будівельного комітету Богдан Голіян.

Ініціатори будівництва просять долучатися всіх, хто може і готовий допомогти збудувати новий культурний центр у Винниках. Вся інформація та документи про витрачання коштів є публічними, церква звітує перед громадою щотижня. 

Реквізити для пожертв: УГКЦ «Різдва Івана Хрестителя»

ЗКПО 38763929
р/р 2600 5301 2875 27
в ТВБВ №100113/0289
ФЛОУ АТ «Ощадбанк»  м. Львова
МФО 325796

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ