Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Учені розгадали таємницю поховання шестиголового вождя
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Учені розгадали таємницю поховання шестиголового вождя

Учені розгадали таємницю поховання "шестиголового вождя" за допомогою ДНК аналізу. Останки в груповій могилі належали членам однієї родини.
Поховані люди могли бути жертвами кланових війн Фото: bbc.com

Могильник виявили ще 1997 року в шотландському селищі Портмахомак. Всередині знаходився скелет чоловіка зі смертельною раною від меча на черепі та ще 5 черепів. У сусідній могилі лежав іще один цілий скелет. З того часу археологи билися над загадкою незвичайного поховання, повідомляє gazeta.ua з посиланням на BBC.

Їм вдалося встановити, що майже усі черепи датуються кінцем XIII - поч. XV ст. Один із них був на 400-600 років старшим за інші, а один належав жінці.

Нове дослідження показало, що 2 чоловіків у могилі були двоюрідними братами. Два інших чоловічі черепи належали батькові та сину, і, в свою чергу, дідусеві і батьку другого чоловіка, котрого поховали в могилі разом із першим. Єдиний жіночий череп належав матері другого чоловіка. Третій чоловік, похований поруч, вважається сином другого чоловіка.

Найдавніший череп, імовірно, належав піктському монахові. Його взяли з монастирського цвинтаря і поклали у поховання, так як вважали дорогоцінною погребальною реліквією.

Поховання відбулося у часи кривавих кланових ворожнеч, жертвами яких, можливо, і стали ці люди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ