Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна передала рф список із 748 хворих та тяжкопоранених полонених

Українська делегація передала російській стороні список із 748 хворих і тяжкопоранених оборонців держави, які на цей час перебувають у полоні рф.
Фото: konkurent.ua

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, результати перевірки цього списку (як і списку поранених російських військовополонених, наданого українській стороні) будуть предметом подальших перемовин з цього питання.

Зазначений список сформовано на підставі даних, облікованих у відповідних реєстрах Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Лубінець також зазначив, що Секретаріат Уповноваженого, з урахуванням своїх повноважень і компетенції, не веде окремих обліків. Близьких і рідних полонених захисників України просять подавати всю необхідну інформацію до Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими достовірну інформацію про отримання військовослужбовцями під час бойових дій поранення або каліцтва з метою їхньої фіксації у реєстрах.

Як нагадав омбудсмен, під час міжнародної конференції омбудсманів у Анкарі відбулась низка його зустрічей з уповноваженою з прав людини рф Тетяною Москальковою. Серед іншого було обговорено питання репатріації тяжкохворих і тяжкопоранених військовослужбовців України.

За словами Лубінця, репатріація зазначеної категорії військовополонених передбачена статтею 110 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, вимоги якої безумовно дотримуються Україною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ