Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

Україна вшановує 5-ту річницю звільнення міст сходу – план заходів

1 липня на прес-конференції в Укрінформі Український інститут національної пам’яті презентував програму заходів та соціальну інформаційну кампанію до 5-річчя звільнення міст сходу України.

Гасло цьогорічної інформаційної кампанії до 5-річчя звільнення міст сходу України – «Вертаємо своє!». Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував: «Вертаємо своє» – це про повернення територій, людей і свободи на наші землі силами наших воїнів, добровольців, волонтерів, кожного, хто щодня допомагав армії і в тилу працював для перемоги. Ми згадуємо ці недавні події, щоб вшанувати вибір відданих Україні чоловіків і жінок. Бо тільки там, де пам’ятають загиблих, будуть ті, хто захищає живих».

Серед учасників прес-конференції: Олександр Терещенко – ветеран російсько-української війни, кавалер Ордену «За мужність» ІІІ ступеню, заступник Міністра у справах ветеранів України та Людмила Рибченко – заступниця генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Спікери закцентували на тому, чому сьогодні важливо пам'ятати про російсько-українська війну та наслідки окупації ворогами.

Ветеран російсько-української війни, кавалер Ордену «За мужність» ІІІ ступеню, заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко зазначив: повернення двох третин Донбасу під контроль Києва у 2014-2015 році коштувало країні тисячі жертв – загиблих і поранених захисників України. За словами бійця, починаючи з Майдану українські патріоти пишуть «новітню історію України», в якій закарбовано імена оборонців держави.

Олександр Терещенко також зауважив: «Звільнення Краматорська, Слов’янська, Маріуполя – це найпотужніша відповідь ворогу. Ми маємо ці дати закріплювати в нашій історії і виховувати на цьому майбутнє покоління».

Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну соціальну рекламу. В основу білбордів, сітілайтів та метролайтів лягла робота харківського художника Нікіти Тітова. Дизайн розробила студія графічного дизайну WARTA.

 У якості для друку та поширення матеріали можна завантажити за посиланням. Для соціальних мереж можна завантажити тут.

Під час прес-конференції Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович розповів про географію цьогорічної інформаційної кампанії та заходів Інституту. Зокрема вони охоплять такі міста, як Київ, Сєвєродонецьк, Слов’янськ та Дружківку. 

Володимир В'ятрович зазначив: «Певен, що вже незабаром ми вільно приїжджатимемо до Донецька, Луганська та Севастополя. Це не станеться само собою, але і належна пам’ять про належні вчинки – одна із запорук нашої свободи і незалежності».

1 липня в Україні стартувала інформаційна кампанія, яка покликана нагадати, як 5 років тому наші воїни звільняли українські міста від окупації.

Так, у Києві, відразу після прес-конференції відкрили фотовиставку «Вертаємо своє» до 5-річчя звільнення міст сходу України у вікнах УКРІНФОРМу. Ця виставка є спільним проєктом Українського інституту національної пам’яті та УНІА «УКРІНФОРМ». 

У виставці використано 16 фотографій кореспондентів Укрінформу. Світлини розповідають про життя 5-ти міст сходу України – Маріуполя, Слов’янська, Краматорська, Бахмута, Мар’їнки, – що були звільнені у 2014 році українськими військовими від російської окупації. 

На світлинах зображені техніка та спорядження української армії на початку війни, зруйновані терористами будинки в деокупованих містах та знищені українськими військовими позиції російських окупаційних сил. І обличчя військових, які звільняли українські міста Донеччини і Луганщини, захищаючи територіальну цілісність України.

Організатори виставки: Український інститут національної пам’яті, УНІА «УКРІНФОРМ».

Над нею працювали: Аліна Карбан, Петро Бей, Роман Кулик, Владислав Куценко, Зоя Бойченко. Фотографи: Дмитро Смольєнко, В'ячеслав Мадієвський, Маркіян Лисейко, Олексій Сурков. Художник – Нікіта Тітов, дизайн – Ганна Беркутова.

Наступний захід на черзі – відкриття виставки артефактів «Вертаємо своє. До 5-ої річниці звільнення міст сходу України». Її буде презентовано 3 липня о 12.00 у Національному музеї історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27).

Увечері, 3 липня, пройде спеціальний показ фільму «Маріуполь. Український форпост» – про події лютого-червня 2014 року та звільнення Маріуполя від російських окупантів 13 червня 2014 року. Продюсер – Дмитро Ткаченко, режисер – Тарас Підгірняк. Початок о 19.00. Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану (Майдан Незалежності, 2, Київ). Серед запрошених учасників автори стрічки.

На Донеччині 4 липня відбудеться відкриття виставки «Донбас: переPROчитання образу» та мітинг до 5-ї річниці звільнення міст Донбасу. Місце проведення заходів: гора Карачун (Донецька область).

У Слов’янську (Донецька область) 4 липня презентують видання Українського інституту національної пам’яті: книгу свідчень жертв та свідків російської окупації у Криму «Люди «сірої зони» та книгу спогадів жінок-воячок, які брали участь у російсько-українській війні у складі ЗСУ та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. «Дівчата зрізають коси». Місце проведення заходів: Центральна бібліотека імені М.Петренка міста Слов'янська (площа Соборна, 2А).

5 липня відбудеться відкриття меморіальної дошки загиблим у російсько-українській війні. Захід пройде на головній площі у Слов’янську.

Цього ж дня у Дружківці (Донеччина) – відкриття музею-меморіалу «Спротив Українського Донбасу окупаційним режимам» у будівлі-в’язниці, де свого часу сиділи політв’язні Олекса Тихий і Микола Руденко, а в 2014 році була катівня ДНР-НКВД. 

На Луганщині у Сєвєродонецьку до  5-ї річниці звільнення міст Донбасу 22 липня відбудеться масштабний фестиваль «Історія.UA». Місце проведення – Міська центральна бібліотека, проспект Центральний, 54. На центральній площі Перемоги відбудеться великий концерт за участі гуртів Фіолет і ТНМК.

Детальніше про заходи до 5-ї річниці звільнення міст сходу України можна дізнатися на офіційній Фейсбук-сторінці та на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ