Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна втратила 20% озброєння за перші тижні контрнаступу – NYT

За перші два тижні виснажливого контрнаступу України, за даними американських і європейських чиновників, було пошкоджено або знищено до 20% озброєння, яке Київ відправив на поле бою.

Про це пише New York Times.

Втрати включають деякі з грізних західних бойових машин: танків і бронетранспортерів, на які українці покладали надії у спробах дати відсіч Росії.

За словами видання, рівень втрат знизився приблизно до 10% протягом наступних тижнів, що дозволило зберегти більше сил і техніки для більш масштабного наступу, який, за словами української сторони, ще попереду.

Частково ситуація покращилася завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіуса дії замість атак через ворожі мінні поля.

«Але ці хороші новини затьмарюють деякі похмурі реалії. Втрати сповільнилися також тому, що сам контрнаступ сповільнився, а подекуди навіть зупинився через грізну оборону Росії,  якою зіштовхнулися українські солдати. І попри втрати, українці поки що пройшли лише вісім зі 100 кілометрів, які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні й розділити російські сили навпіл», – пише видання.

Один український солдат розповів в інтерв'ю цього тижня, що безпілотник його підрозділу зафіксував пів дюжини західних бронемашин, які потрапили під артилерійський обстріл на південь від міста Велика Новосілка.

«Вони всі згоріли», – сказав український сержант. 

Цього тижня президент України Володимир Зеленський визнав, що кілька тижнів тому в операціях була коротка пауза. Але він пояснив її нестачею техніки і боєприпасів, а також закликав західних союзників прискорити темпи поставок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ