Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Українська земля стала місцем кількох геноцидів, - Вятрович
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Українська земля стала місцем кількох геноцидів, - В’ятрович

До Міжнародного дня пам’яті про нацистський геноцид ромів у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбувся жалобний мітинг. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович взяв участь у заході.

“Українська земля стала місцем кількох геноцидів, здійснених комуністичним та нацистським тоталітарними режимами. Їх жертвами стали українці, євреї, роми, кримські татари. Історія кожного з цих геноцидів - це наша історія України. Пам‘ять про всіх їхніх жертв - це наша пам‘ять.  Нині День пам‘яті жертв геноциду ромів. Пам‘ятаємо!”, - наголосив він.

Окрім жалобного мітингу у Бабиному Яру, на знак пам'яті про ті трагічні події, на Рибальському острові учасники заходу провели пускання жалобного вінка до річки Дніпро. Очікується, що сьогодні о 18.00 – 20.00 пройде вечір пам’яті та скорботи у Маріїнському парку «Циганські романси над Дніпром».

Нагадаємо, що Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів — пам'ятна дата, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам'ять — Надія», що відбулася в Освенцимі 21-23 листопада 1996 р. В Україні цей день відзначається з 2004 року.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 ромів. Загалом у цьому таборі з 23 тис. ромів, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ