Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українські культурні цінності: питання безпеки в екстрених випадках досі не закрите

Збереження музейних експонатів в Україні залишається болючим питанням навіть попри ризики вторгнення рф.

Міністерство культури та інформаційної політики України так і має плану заходів щодо збереження музейних експонатів під час загрози військового вторгнення та можливість прийняття музейних експонатів з інших областей України на тимчасове збереження.

Як зазначили під час постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської облради, наразі гостро стоїть питання збереження музейних експонатів у разі загрози вторгнення та процедура прийняття музейних експонатів з інших областей України на тимчасове збереження.

“Маємо напрацювати механізми прийняття музейних експонатів з інших областей України. Маємо не допустити такого розвитку подій, як вже втратили унікальні колекції в Криму, Донецьку та Луганську, хоча вважаю що це лише тимчасово. Проте не факт, коли ми повернем ці території то музейні експонати залишаться.

Також важливим питанням у “час Х” - як ми будемо зберігати наші музейні колекції, адже це наша культура та державне надбання”, - зауважив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Під час обговорення на комісії з питань культури зауважили, що Міністерство культури та інформаційної політики досі не має напрацьованого механізму передачі музейних експонатів з інших областей України на тимчасове збереження. Такий механізм важливий у час загрози військового вторгнення і має бути чітко відпрацьований.

Комісія прийняла рішення звернутися до Мінкульту щодо надання методичних рекомендацій стосовно вжиття заходів. Звернення буде надіслано спільно Львівською ОДА та Львівською облрадою.

Окрім того, згідно з рішенням комісії створили робочу групу за підсумками сьогоднішнього засідання для напрацювання пропозицій, які представлять у зверненні до Мінкульту. До робочої групи увійдуть члени комісії, представники обласних музеїв та ГО "Західноукраїнська спілка музеїв". 

“Львівщина готова і виявляє ініціативу у випадку чи загострення ситуації на кордоні, чи військового вторгнення, чи надзвичайного стану прийняти експонати музеїв інших областей. 
Закликаємо новостворену робочу групу спільно з Львівською облдержадміністрацією напрацювати пропозиції подальших дій і залучити до роботи правоохоронні органи, адже музейні експонати є цінністю держави та потребують належної охорони і збереження”, - заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ