Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Унікальний «меч вікінга» з Історико-краєзнавчого музею експонують у Києві

У Національному історичному музеї України відбулася урочиста презентація виставки українських скарбів, врятованих Естонією. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

На виставці представлені майже три сотні археологічних пам’яток з України, які були затримані естонськими правоохоронцями та повернуті. Крім того, демонструються експонати, що свідчать про міцну й довготривалу підтримку естонцями української незалежності та культури. 

Організатори підкреслюють, на виставці презентовано близько 300 експонатів. Це рідкісні об’єкти, які датуються від античності і раннього середньовіччя

«Саме цією виставкою музей мав на меті показати політичні, культурні, наукові та історичні зв’язки між Естонією та Україною. І, окрім цього, це показує не тільки наші культурні зв’язки, це також свідчення нашої спільної боротьби за свободу, за незалежність і за культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам», – зазначила Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк.

Серед знахідок чільне місце займає «меч вікінга», унікальний археологічний артефакт кінця 10 – початку 11 ст.,  який був врятований урядом Естонії і за сприяння Максима Левади та ще декількох небайдужих людей повернутий в Україну. 

Меч було передано КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей", де він знаходиться в постійній експозиції. На час виставки його тимчасово передали до Національного історичного музею України, в рамках обміну експонатами. Взамін, Історико-краєзнавчий музей експонує унікальну бойову сокиру, інкрустовану сріблом у вигляді тризуба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ