Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Лондоні дерусифікували та денацифікували картину Дега

Нещодавно, національна галерея в Лондоні змінила назву картини Едгара Дега "Російські танцюристи" на "Українські танцюристи" після обурення українців у соціальних мережах.
Едгар Дега "Українські танцюристи", близько 1899 року.

Варто зазначити, що на пастельній картині відомого французького імпресіоніста зображена група молодих артистів зі стрічками для волосся яскраво-блакитного та жовтого кольорів, національних кольорів України.

Прессекретар Національної галереї сказав в коментарі Guardian : "Назва цієї картини була предметом обговорення протягом багатьох років і висвітлюється в науковій літературі; проте протягом останнього місяця було зосереджено на ній більше уваги через поточну ситуацію, тому ми вважали, що настав відповідний момент оновити назву картини, щоб краще відображати тему картини".

Нагадаємо, минулого місяця історик Олеся Хромейчук, директорка Українського інституту в Лондоні,  написала в німецькому журналі Der Spiegel: "Кожна поїздка до лондонської галереї чи музею з експонатами мистецтва чи кіно з СРСР виявляє навмисне чи просто ліниве неправильне тлумачення регіону як одна нескінченна Росія; так, як хотів би це бачити нинішній президент Російської Федерації".

"У рідкісних випадках, коли українця не представляють як росіянина, — продовжила вона, — його чи її можуть представити як "народженого українцем", як це було з режисером Олександром Довженком на одній із великих виставок. про революційне мистецтво в Лондоні".

Два тижні тому українка Таня Колотуша, яка проживає в Лондоні, звернулася до Національної галереї в Instagram через неправильне маркування малюнка Дега, який був створений приблизно в 1899 році і придбаний закладом у 1998 році.

"Чи варто чекати, коли Україна виграє війну, перш ніж починати грандіозні зміни на культурному фронті", – написав Колотуша. Через тиждень галерея відповіла, що етикетку оновлено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ