Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В місті започатковують меморіальний проєкт "Львів Альфреда Захарієвича"

26 серпня 2021 року виповнюється 150 років від народження Альфреда Захарієвича, провідного майстра архітектури Львова першої третини XX ст., блискучого проєктанта найкращих львівських будівель доби сецесії, неокласицизму та раннього модернізму. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

З метою відзначення цієї ювілейної дати управління туризму, управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, ЛКП "Бюро спадщини" та Український католицький університет започатковують меморіальний проєкт "Львів Альфреда Захарієвича", який передбачає програму історико-архітектурних турів, виставок та публічних презентацій, присвячених видатному львівському будівничому початку минулого століття.

До 150-річчя з дня народження видатного львівського будівничого було підготовлено програму меморіальних екскурсій до пам’яток архітектури, пов’язаних з життям та творчістю Альфреда Захарієвича. На сьогодні укладено їх попередній календар, який охоплює період з серпня по грудень 2021 р. Планується проводити по дві екскурсії на місяць, інформація про які буде розміщена на сайті міського туристичного офісу.

В рамках програми сьогодні відбувся екскурсійний тур історичним будинком колишньої Львівської торгово-промислової палати на проспекті Шевченка, 17–19 («Будинок з мозаїками: Альфред Захарієвич – творець палацу торгівлі і промислу на Академічній»), саме у день 150-річного ювілею автора проєкту.

Далі упродовж вересня-грудня 2021 р. учасники екскурсій відвідають комплекс створених А. Захарієвичем пізньосецесійних кам’яниць на початку вулиці Валової, а також найкращі, його ж авторства, банківські будівлі Львова, включно з будинком Кредитного земського товариства (вул. Коперника, 4). У центральній частині міста відбудеться тур тереном колишнього пасажу Міколяша та околицею. Далі від центру – в районі вул. Котляревського та Метрологічної – екскурсанти зможуть познайомитися з віллами Кастелівки, які проєктував А. Захарієвич, а також з кам’яницею, власником якої був його партнер Юзеф Сосновський (вул. Генерала Чупринки, 50–52). Окремий тур, присвячений Альфреду Захарієвичу як одному з будівничих кульпарківської психіатричної лікарні, відбудеться 11 вересня 2021 р. в рамках традиційних «Днів європейської спадщини».

Програма екскурсій, пов’язаних з проєктом "Львів Альфреда Захарієвича", матиме продовження наступного, 2022 року. Інформація про подальші історико-архітектурні тури буде опублікована організаторами.

Додамо, що 19–27 липня під титулом "Альфред Захарієвич – чільний майстер залізобетонної архітектури Львова початку XX ст." відбулася перша з запланованих у рамках проєкту виставок. На стендах, встановлених на площі Ринок перед входом до львівської ратуші, експонувалися численні архітектурні фотографії, у т. ч. рідкісні історичні світлини, репродукції архітектурних рисунків та проєктних креслень, архівалій кінця ХІХ – початку XX ст., включно з копіями унікальних документів приватного архіву родини Захарієвичів. Для загалу шанувальників Львова маловідомим фактом лишається роль Альфреда Захарієвича як ініціатора впровадження в архітектурно-будівельну практику нашого міста новітніх технологій і матеріалів – зокрема, залізобетонних конструкцій системи Франсуа Геннебіка. Виставка, про яку мова, артикулювала саме цей аспект його професійної діяльності.

Наступна історико-архітектурна виставка, відкриття якої заплановано на 1 жовтня 2021 р., так само на площі Ринок, матиме назву "Законодавець стилю в архітектурі Львова 1890–1910-х рр.". Контент цієї експозиції фокусуватиметься на проблемі розвитку художніх форм архітектури – на темі стильового розвитку львівської архітектури упродовж періоду від пізнього історизму 1890-х рр. до раннього модернізму 1910-х і ролі Альфреда Захарієвича в цьому процесі.

Передбачається, що у 2022 р. цикл меморіальних виставок, присвячених життю і творчості видатного архітектора, буде продовжений.

Інтегральною складовою проєкту стануть академічні семінари, університетські курси, публічні лекції та інші заходи, плановані на базі Українського католицького університету, програма яких буде презентована на початку 2021/2022 навчального року.

Координатором проєкту "Львів Альфреда Захарієвича" є львівський історик архітектури, доцент кафедри історії УКУ Ігор Жук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ