Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

В ООН розповіли пріоритетні напрямки допомоги Україні

У 2022 році ООН надала понад 4,5 мільярда доларів допомоги населенню України, постраждалої внаслідок агресії РФ та українцям, що виїхали. Для ООН пріоритетними напрямками для надання допомоги Україні є енергетика, розмінування територій та економіка.

Про це під час спільної пресконференції заявили прем'єр-міністр Денис Шмигаль з заступником генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартіном Гріффітсом, пише Суспільне.

Він висловив сподівання, що у 23-му році ООН збереже ці обсяги допомоги.

"Ми розвиваємо нові напрямки. Зараз наше завдання пережити найскладнішу зиму в нашій історії. 12 мільйонів людей відчувають гостру нестачу електроенергії. Або навіть повну нестачу електроенергії протягом кількох днів", — сказав Шмигаль.

За словами прем'єра, уряд робить все можливе для подолання наслідків обстрілів росіян.

"Але Україна потребує додаткової підтримки у відновленні енергетичної інфраструктури. Ми дякуємо за надану партію генераторів від ООН. Сьогодні ми обговорили подальші спільні дії, щоб не допустити погіршення гуманітарної ситуації", — сказав він.

Проте, як зазначив Шмигаль, є інші напрямки допомоги:

  • Продовження надання фінансової допомоги внутрішньопереміщеним особам.
  • Подальше облаштування прихистків для внутрішньопереміщених осіб взимку
  • Реалізація програми з відновлення житла, пошкодженого через війну
  • Надання допомоги у містах, звільнених від окупації.

"Окремо ми торкнулись теми важливості підтримки людей, які на сьогодні залишаються у зоні бойових дій. Окремо ми торкнулись проблеми збереження малого і середнього бізнесу для підтримки стабільного розвитку економіки", — сказав прем'єр.

Мартін Гріффітс заявив, що пріоритетами допомоги для ООН є:

1. Електроенергія. "Я був вражений, наскільки енергетика є ключем для всього. Це джерело тепла. Без електрики неможливо надавати медичні послуги, не може належно працювати транспорт. У деяких частинах областей це питання стоїть дуже гостро. Електроенергія є центральним пріоритетом", — сказав Гріффітс.

2. Розмінування. За словами заступника Генсека ООН, приблизно 0,5 гектара землі у Херсоні заміновано. "Україна — найзабрудненіша мінами територія", — зазначив він.

3. Економіка. "Ми хочемо допомогти перезапустити економіку. Навіть під час війни люди хочуть бачити своє майбутнє. Вони хочуть повернутися на роботу, віддати дітей до школи. Я хочу допомогти поставити приватний сектор на ноги", — сказав Гріффітс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ