Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Підгорецькому замку покажуть «Історію солдата» Стравінського

18 травня до Міжнародного дня музеїв у Підгорецькому замку відбудеться сценічне виконання музичної драми Ігоря Стравінського «Історія солдата». Про це сьогодні, 12 травня, під час прес-конференції розповів генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо

За його словами, ця мистецька імпреза дуже пасуватиме замку та його історії, адже свого часу він побував у горнилі фронту Першої світової війни.

Водночас, як зазначив Володимив Сивохіп, постановка стане вступом до фестивалю «Віртуози», а також гідним відзначення 40-річчя Міжнародного дня музеїв.

«Музична драма, балетна постановка Ігоря Стравінського «Історія солдата» написана 100 років тому. Ми хочемо показати і пережити це у Підгорецькому замку» – сказав Володимир Сивохіп.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк наголосив, що «Історія солдата» - це історія часів Першої світової війни і зараз, коли наші бійці воюють на Донбасі та повертаються додому, ця музична драма знову стала актуальною.

«Ця драма трохи іронічна, сумна, печальна. Тоді також мільйони чоловіків прийшло з Першої світової війни. Інколи вони були загублені. Інколи – втрачені. Хтось знайшов себе, а хтось ні. Про це і розказує постановка», – сказав Тарас Возняк.

Як зазначив Тарас Возняк, варто додати, що Підгорецький замок дуже важко пережив події Першої світової війни.

«Через нього не раз переходив фронт, і він зазнавав руйнувань. Російські окупанти його грабували, а перша кінна армія рвалася палити паркет», - нагадав Тарас Возняк.

Він також нагадав, що Ігор Стравінський, незважаючи на те, що його називають російським композитором, має українське коріння.

«Родом він з с. Устилуг, що на кордоні Волині та Польщі і належить до шляхетного роду. Тому нам потрібно повертати його ім’я в наш український контекст», - сказав Тарас Возняк.

Своєю чергою Володимир Сивохіп додав, що Ігор Стравінський був справжнім аристократом духу і за часів СРСР його твори були під забороною.

«Вперше «Історія солдата» зазвучала саме у Львові 1968 року завдяки студентському науково-творчому товариству», - наголосив Володимир Сивохіп.

Він додав, що музична драма  «Історія солдата» нагадує, що завжди є вибір між добром і злом: «Цей солдат зламався. Він продав свою душу і заробив великі гроші. Потім хотів її виграти у чорта, але програв все. Це нагадування, що не можна загратися. Ми відповідальні за наші дії».

Музичне дійство вкотре має привернути увагу до Підгорецького замку.

Як зазначив Тарас Возняк, цей один із найкращих замків Центрально-Східної Європи, пам’ятка архітектури національного значення XVII-XVIII ст., потребує щонайменше 30 млн євро на реставрацію.

«Мистецтво піднімає з руїни державу», - сказав Володимир Сивохіп.

Виступ музичного ансамблю заплановано провести у анфіладі.

Як зазначив Володимир Сивохіп, твір виконуватимуть 7 інструменталістів, де домінуючим буде соло скрипки, яка символізує душу солдата, яку він програв чорту. Також буде читець, так званий моралізатор. Хореограф Сергій Наєнко зробив балетну постановку для невеликої трупи.

Вистава розпочнеться о 21.00. Ціна квитка – 150 грн.

Від Львівської ОДА буде організовано доїзд до Підгорецького замку з 18.00.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ