Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

В Україні на сьогодні 562 особи російських військовополонених, – Верещук

Ірина Верещук розповіла про те, як тепер будуть збирати та акумулювати розрізнені дані про полонених та зниклих безвісти та навіщо створюється Національне інформаційне бюро (НІБ).
Ірина Верещук

Про це інформує Мінреінтеграції.

Саме НІБ покликаний акумулювати досі розрізнену інформацію про військовополонених та безвісти зниклих з обох сторін війни. Так само збиратимуть дані й стосовно цивільних полонених та заручників. Йдеться про формування відповідних реєстрів та контактних «Гарячих телефонних ліній», що працюватимуть у форматі 24/7. 

"Наразі офіційно військовополонених рф у нас 562 особи. А є ще так званий "вантаж-200" - ми теж тут формуємо дані і організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом", – озвучила дані Ірина Верещук. 

Із усіма полоненими зі сторони рф поводяться відповідно до міжнародного гуманітарного права. 

Посадовиця зауважує, що на утримання полонених противної сторони ідуть кошти держбюджету. Вони стоять на забезпеченні і харчуються так само, як і наші воїни.

"Ми зобов'язані це робити. Полонених будуть тисячі. Проте, їх опитували, і вони кажуть, що не хочуть повертатися з полону в росію. А згода на обмін є обов'язковою формою. Тепер ці діти-строковики не хочуть повертатися в країну, яка їх відправила вбивати українських жінок і дітей", - констатує Ірина Верещук.

За її словами, процес спілкування із військовополоненими та їх оформлення є доволі тривалим – він має відповідати МГП.

Так само Україна має працювати і над вирішенням іншої проблеми – коли окупаційні сили беруть у заручники наших цивільних, зокрема, представників місцевої влади та депутатського корпусу, що вже відбувалося неодноразово.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ