Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

В Україні пропонують встановити День пам’яті захисників

Представники громадських організацій та активісти просять Президента Петра Порошенка видати указ, яким встановити 29 серпня Днем пам'яті полеглих героїв-захисників незалежної України. Із відповідним проханням представники громадських організацій, матері та дружини загиблих звернулися під час прес-конференції в Укрінформі.

«На превеликий жаль, нам сьогодні треба розповідати про те, що потрібен день пам'яті. 4,5 роки ми чекали від влади, щоб цей день був якось означений. Сьогодні нам не треба якийсь день, сьогодні нам треба день 29 серпня, який би на державному рівні був прийнятий днем загиблих захисників України. Це бажання не тільки членів сімей загиблих в Іловайському котлі, це бажання всіх членів родин загиблих України. У нас на сьогодні є тільки стіна пам'яті, де зібрані фотографії всіх загиблих. І родини загиблих збираються на заходи, які самі організовують, щоб звернути увагу на те, скільки молодих, красивих, талановитих хлопців загинуло. Ми дуже просимо Вас, Петре Олексійовичу, зробити 29 серпня Днем пам'яті загиблих захисників України», - сказала представниця громадської організація «Київський міський центр допомоги учасникам АТО», мати загиблого Світлана Яцина.

Голова громадської організації «Спілка матерів загиблих в АТО» Наталія Харченко, син якої - боєць-розвідник батальйону «Донбас», загинув 29 серпня під час виходу з Іловайського котла, зазначила, що «для кожної матері дата загибелі свого сина, для вдови - чоловіка, брата - буде своєю датою, але наша держава, наш гарант повинен прийняти цю дату на державному рівні».

Як повідомив заступник голови правління Об'єднання учасників бойових дій «Сармат» Ігор Гевко, дату 29 серпня обрано не випадково, оскільки саме цього дня 2014 року в Іловайському котлі загинула найбільша кількість військових в один день за 4 роки війни.

Гевко також зазначив, що у середу, 29 серпня, на Михайлівській площі в Києві пройдуть заходи із вшанування пам'яті полеглих захисників, які розпочнуться о 11.00 з хвилини мовчання та виступів матерів, дружин та родичів загиблих.

Окрім того, сказав він, о 12.00 в усіх церквах УПЦ КП розпочнеться всеукраїнська панахида за загиблими військовими.

Також, як зазначив Гевко, запланована презентація електронної «Книги пам'яті», підготовленої волонтерами та активістами за сприяння Михайлівського монастиря, інші заходи.

Матір загиблого, член правління ГО «Спілка матерів воїнів загиблих у АТО» Тамара Аболмасова повідомила, що на Михайлівській площі родичі загиблих та активісти збираються третій рік поспіль. Вона стверджує, що у Верховній Раді навіть є відповідне подання щодо встановлення 29 серпня Днем пам'яті полеглих героїв-захисників Незалежної України, яке, як повідомляють активістам, «на підписі».

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ