Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: В ЮНЕСКО будуть стежити за памятками в анексованому Криму
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

В ЮНЕСКО будуть стежити за пам’ятками в анексованому Криму

ЮНЕСКО працює над механізмом прямого моніторингу за пам’ятками світового значення в анексованому українському Криму, який не буде суперечити принципам територіальної цілісності України. Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії (проекту Радіо Свобода) повідомив надзвичайний і повноважний посол України у Франції, представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур
Заповідник «Херсонес Таврійський», який входить до списку українських об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

«В ЮНЕСКО не схвалюють звіти про стан справ на об’єкті, які надає окупаційна влада. Організація продовжує активно не визнавати анексію Криму, за рахунок чого, втім, про реальний стан «Херсонеса Таврійського» ми судити не можемо. В історії ЮНЕСКО це перший такий прецедент. Зараз експерти розробляють механізм прямого моніторингу в умовах окупації. Непрямого недостатньо. Сподіваємося, що незабаром це вдасться зробити», – зазначив дипломат.

У Міністерстві закордонних справ України 11 жовтня заявили, що представники ЮНЕСКО вирішили продовжити моніторити ситуацію в анексованому Криму. Згідно зі схваленим рішенням, генеральний директор ЮНЕСКО представить чергову доповідь з цього питання на 204-й сесії виконавчої ради в квітні 2018 року.

Російський «міністр культури» Криму Аріна Новосельська 19 вересня запросила представників ЮНЕСКО особисто побувати на півострові і «об’єктивно оцінити стан об’єктів культурного та історичного значення».

До списку українських об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник «Херсонес Таврійський» в анексованому Криму. Також кандидатами на внесення в український список були Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.

З 2014 року моніторинг збереження музею-заповідника «Херсонес Таврійський» з боку організації не проводиться, бо вона не визнає анексію Криму Росією.

Після анексії Криму Росія заявила, що взяла під російську юрисдикцію всі об’єкти культурного та історичного значення, які розташовані на території українського Криму; в ЮНЕСКО цього не визнали. Україна наполягає на належності пам’яток українському народові і просить взяти їх під захист ЮНЕСКО.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ