Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зеленський: Формула миру - це план повернення Криму й відновлення прав кримськотатарського народу

План Формули миру - це і план повернення Криму та відновлення прав кримськотатарського народу, прав українців та всіх, хто живе на цій землі.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час виступу на відкритті у Києві Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Він висловив переконання, що Крим буде вільним. На думку Президента, це спільне завдання, і весь світ сьогодні разом з Україною в цій боротьбі.

“Пам'ять змушує нас діяти. План Формули миру – це й план повернення Криму. Це план відновлення прав кримськотатарського народу, прав українців та всіх, хто живе на цій землі", - наголосив Зеленський.

Як сподівається Глава держави, цей пам'ятний знак стане місцем, де будуть збиратись і українці, і наші союзники - "усі, хто поділяє з нами боротьбу за наш український Крим, усі, хто поділяє філософію пам’яті, пам’яті про трагедії минулого задля їх неповторення у майбутньому, усі, хто не має сумнівів: Крим - це Україна”.

За словами Зеленського, ще донедавна на цьому місці був сквер чекістів, і нікому не потрібно окремо пояснювати, хто це.

"У ваших країнах знають і пам’ятають про їхні жахливі, абсолютно жахливі злочини. Злочини та діяння тоталітарної радянської системи загалом. Як убивали, як вони катували, як вчиняли насильницькі депортації”, - звернувся Президент до присутніх на церемонії президента Литви Гітанаса Наусєди, прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича, прем’єр-міністра Латвії Евіки Сілінії, голови Сенату парламенту Чехії Мілоша Вистрчіла, голови парламенту Молдови Ігоря Гросу, першого голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, представників дипломатичного корпусу та воїнів.

“Сьогодні ми зібралися з вами тут разом, щоб увічнити пам’ять про одну з найстрашніших трагедій в історії України - трагедію кримськотатарського народу. Геноцид і депортацію. Зло, абсолютне зло, яке здійснила радянська влада, зокрема й самі чекісти, у 1944 році”, - зауважив Президент.

За словами Зеленського, сьогодні на цьому місці "ми відкриваємо меморіал на честь ушанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, геноциду кримських татар. І як символ того, що тирани й диктатори неодмінно програють".

Зеленський підкреслив, що історія знову повторюється, Крим знову став полем бою за свободу, за гідність і за право жити – жити на своїй землі, і цей меморіал – це "символ того, що ми не забуваємо й не пробачимо".

"Тисячі кримських татар були силоміць виселені зі своїх домівок, тисячі загинули десь у цій жахливій довгій дорозі, десь у чужих землях. Вони були вирвані з коренем із рідної землі, але цей корінь проріс у серцях їхніх нащадків, у кожному з нас. Ми стоїмо тут сьогодні, щоб наголосити світу: Крим – це Україна! Крим - це наш дім! Ми маємо йти вперед, доки чужинці не підуть із нашого дому", - підкреслив Президент.

За його словами, сьогодні кримські татари, українці, активісти, усі сміливі люди сидять у російських тюрмах за те, що говорять правду, за те, що не підкорилися загарбникам. Леніє Умерова, Сервер Мустафаєв, брати Азіз та Асан Ахтемови та ще сотні інших нащадків раніше депортованих тепер знову зазнають гонінь і переслідувань.

"Але окупанти не зможуть нас зломити, так само як не зламали тих, кого депортували в 1944 році", - запевнив Глава держави.

За його словами, "Крим – це не просто територія. Це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі, жили в гармонії зі своєю культурою, зі своєю мовою, зі своїми традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму - ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій дім, у свій Крим, вільний від Росії та страху".

"Сьогодні ми відкриваємо український національний меморіал, присвячений ушануванню трагедії кримськотатарського народу. І колись неодмінно такий самий меморіал з’явиться у нашому, вільному Криму. Це символ незламної волі. Він нагадує нам про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією в 1783 році, депортацію в 1944 році та окупацію у 2014-му. Але водночас він дає нам надію - надію на майбутнє", - заявив Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ