Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Джемілєв зреагував на ідею Польщі передати півострів під мандат ООН

Політичний та громадський діяч України кримськотатарського походження, Герой України Мустафа Джемілєв зреагував на заяву глави МЗС Польщі Радослава Сікорського передати Крим під мандат ООН.

Свою думку він опублікував у п’ятницю, 20 вересня.

Мустафа Джемілєв зазначив, що особисто знайомий із Сікорським і немає сумнівів у тому, що він друг нашої країни.

“Безперечно також і те, що він хотів би припинення кровопролитної війни, яка забрала так багато людських життів і призвела до величезних руйнувань в мирній країні, яка ніколи нікому не загрожувала. Але заходи, які він пропонує для припинення цієї війни, не видаються мені такі, що відповідають принципам справедливості та міжнародному праву”, – заявив Джемілєв.

Він наголосив, що, відповідно до норм міжнародного права, не допустима зміна кордонів між країнами за допомогою збройної окупації та проведення окупантом так званих референдумів на захоплених територіях. Ці норми вимагають безумовного виведення своїх військ із зайнятих територій, а також відповідальність за агресію та компенсацію за завдану шкоду тій країні, яка зазнала нападу.

“Доводи Радослава Сікорського про те, що Крим має для Росії якесь символічне значення і на цій підставі не повертати окупований Крим Україні викликають подив. Якщо кожна країна вважатиме за можливе і допустиме захоплювати чужі території на тій підставі, що вони мають якесь значення для окупанта, а світова спільнота буде з цим миритися і погоджуватися, то можна уявити, в яке поле битв і воєн дуже скоро перетвориться наша планета”, – каже Джемілєв.

Він нагадав, що Росія ввела до своєї конституції як території Росії ще кілька регіонів України, а також збиралася за три дні захопити Київ – “ці території теж, мабуть, для Путіна мали якесь символічне чи інше дуже важливе значення, оскільки для їхнього захоплення вирішив пожертвувати сотнями тисяч життів своїх громадян та величезними матеріальними ресурсами”.

“Тому завдання світової спільноти полягає зовсім не в тому, щоб з’ясовувати яку цінність для загарбника мають вкрадені і окуповані ним території, а в тому, щоб докласти всі зусилля для якнайшвидшого повернення вкраденого та притягання злочинця до міжнародної кримінальної відповідальності. Це в інтересах як країни, яка зазнала нападу, так і всієї світової спільноти”.

Він також заявив, що “цілком неприйнятною” є і пропозиція провести в Криму через 20 років референдуму про його майбутній статус під егідою ООН.

“Референдуми в тій чи іншій країні, якщо вони мають потребу, можуть проводитися тільки тією країною, яка володіє цією територією на законних підставах, а ООН чи інші міжнародні організації можуть лише надсилати своїх спостерігачів для дотримання прозорості та справедливості під час їх проведення. Тому завдання світової спільноти полягає зовсім не в тому, щоб зʼясовувати яку цінність для загарбника мають вкрадені та окуповані ним території, а докласти всіх зусиль для якнайшвидшого повернення вкраденого та притягнення злочинця до міжнародної кримінальної відповідальності. Передати під контроль ООН на кілька років доцільно було б саму Росію, бо без введення зовнішнього правління хоча б на кілька років, ця країна, швидше за все, ніколи не стане цивілізованою та демократичною”, – акцентує Джемілєв.

Він також нагадав, що саме зовнішнє правління в Німеччині протягом декількох років після закінчення Другої світової війни дало можливість цій країні позбутися фашистської ідеології і стати однією з найбільш демократичних країн.

“Дивно також і те, що Сікорський зовсім не згадав корінний народ Криму, який, відповідно до норм міжнародного права, має невідʼємне право на самовизначення на своїй території. А корінний народ, як відомо, через свій демократично обраний представницький орган – Меджліс кримськотатарського народу твердо наполягає на припиненні окупації та повернення Криму до складу України, а тому зазнає найбільших і жорстоких репресій з боку окупантів. “Дуже сподіваюся, що пан Сікорський перегляне свою позицію щодо Криму”, – резюмував Джемілєв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ