Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Вчені довели, що первісні люди торгували
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Вчені довели, що первісні люди торгували

Племена неандертальців, які жили на Кавказі приблизно 70 тисяч років тому, обмінювалися товарами через дуже довгі торгові ланцюжки.

Це встановили вчені, які проводили розкопки у Кабардино-Балкарії, повідомляє gazeta.ua з посиланням на Journal of Archaeological Science: Reports.

Археологи вивчали знаряддя праці з обсидіану, знайдені в околицях села Заюково на півночі Кабардино-Балкарії, РФ. Поклади обсидіану зустрічаються досить рідко і походження практично кожного шматка такого скла можна легко визначити за його хімічним і ізотопним складом. Дослідники проаналізували подібні артефакти в інших куточках Кавказу, де раніше жили неандертальці за часів середнього палеоліту, близько 70 тисяч років назад.

Проаналізувавши кожен зразок обсидіану вчені зіставили їх між собою. Виявилося, що багато артефактів мали майже ідентичні ізотопний і хімічний склад, що говорить про їх спільне походження. Це говорить про те, що вулканічне скло було настільки ж цінним ресурсом для неандертальців, як і для наших предків.

Стародавні люди, за словами археологів, добували його в центральних регіонах Кавказу, звідки він поширювався на північний схід і в інші куточки гір, віддалені від цих "шахт" на 250-450 кілометрів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ