Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Від Львову до Криму: 12 українських дизайнерів презентували Україну в Польщі

"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
"Екскурсія Україною по подіуму".
1/10
12 українських дизайнерів представили у Ptak Warsaw Expo під Варшавою свої колекції одягу. Захід відбувся в рамках проекту «Екскурсія Україною по подіуму».

У показі взяли участь модель’єри з 12 регіонів України: Роксолана Богуцька з її легендарними вишитими мотивами представляла Галичину, Людмила Бушинська - Поділля, Любов Чернікова – Прикарпаття, Оксана Сокол з унікальними валяними речами – Закарпаття, Дмитро Чернега з чоловічою колекцією – Київ, Наталя Марченко - Полісся, Олена Мішустіна з сукнями, прикрашеними петриківським розписом – Наддніпрянщину, Олена Годис зі скіфським золотом – Одесу. Крім того, Україну представляли дві студентські групи – Марина Лапа з творчою групою студентів Харківської Академії дизайну та Оксана Грицай, яка представляла Галицький коледж ім. Чорновола в Тернополі.

Справжній фурор спричинили колекція кримськотатарського вбрання Камілли Саадат, яка репрезентувала Крим, а також колекція одягу з Донбасу, яку представила організатор заходу, радник міністра освіти й науки, голова Національного партнерства в легкій промисловості Голда Виноградська. Її творча група виготовила аксесуари з дроту. Як символ нинішньої України – жінки, руки якої зв’язані дротом.

Під час заходу були присутні представники міністерства культури та економіки Польщі, а також - Закордонного торговельного бюро у Києві та Польсько-української господарчої палати, які теж долучилися до організації показу.

«Ми відкрили нову сторінку польсько-українських економічних відносин, - зазначила Голда Виноградська. Зокрема, домовилися, що 2 лютого ми відкриваємо у Ptak місто моди у Лодзі - магазин, де будуть представлені бренди українських дизайнерів. Це величезний крок вперед для українського бізнесу. Також у першому кварталі наступного року ми прийматимемо делегацію польських виробників тканин: ми допомагатимемо полякам продавати їх тканини в Україні, а вони промотуватимуть наших виробників», - заявила Виноградська.

Після показу відбувся бізнес-форум «Можливості для партнерства і взаємовигідної співпраці PL-UA в легкій промисловості», під час якого сторони обговорили, чим можуть бути корисними одна одній Україна та Польща в економічному плані.

Легка промисловість України забезпечує 5% бюджетних надходжень та 2,6% експортного потенціалу України. Майже 45% виробництва легкої промисловості України експортується до країн Європи. Згідно даних Держстату, у 2017р. з трьох головних країн-імпортерів - Китаю, Туреччини та Польщі - в Україну ввезено трикотажних полотен, одягу, домашнього текстилю та взуття на $483,3 млн. Профільні асоціації називають цифру $1079,1. Неврахований імпорт $596 млн. - це втрати щонайменше 5,3 млрд.грн. бюджетних надходжень у вигляді сплати мита і ПДВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ