Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Від паспорта до диплома, - кіберполіція накрила групу фальшувальників

Оголошення про виготовлення та продаж документів державного зразка були розміщенні на декількох спеціально створених веб-ресурсах. Сьогодні, 26 квітня, поліцейські провели одночасно 12 санкціонованих обшуків за місцем проживання учасників злочинної групи. Встановлюються особи, які стали клієнтами зловмисників, повідомили у Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Дніпровського управління столичної поліції, під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокурату № 4, викрили групу осіб у виготовленні та розповсюдженні підроблених документів.

Оперативники з кіберполіції встановили, що злочинна група діяла протягом останніх п’яти років та складалася з шести киян віком від 30 до 64 років. Зловмисники налагодили діяльність з виготовлення та продажу підроблених документів державного зразка. Серед них - дипломи про освіту, ID-карти, посвідчення водія, свідоцтва на право власності, паспорти громадянина України, а також різноманітні печатки та штампи.

Так, для отримання підробленого документу «замовнику» необхідно було зайти на відповідний веб-сайт та заповнити розміщену на ньому анкету, вказавши документ, який необхідно виготовити. Після цього клієнти сплачували вартість послуги (від 300 до 800 доларів США залежно від складності роботи). Доставка замовлень відбувалася поштою або ж кур’єром.

Для анонімізації своєї діяльності та конспіративного зв’язку як із замовниками, так і між собою, зловмисники використовували спеціально зареєстровані акаунти у мобільних додатках та месенджерах. Вхід до них здійснювався з використанням VPN-серверів.

Сьогодні, 26 квітня, правоохоронці провели одночасно 12 санкціонованих обшуків за місцем проживання та перебування учасників злочинної групи.

За результатами обшуків вилучено комп’ютерну техніку, з використанням якої здійснювалося адміністрування веб-ресурсів, мобільні телефони, банківські картки, печатки різних організацій та установ. Також вилучено записники та чорнові записи, цифрові носії інформації, бланки атестатів, дипломів про вищу та неповну вищу освіту, а також комплектуючі частини та пристрої для їх виготовлення. Крім того, поліцейські вилучили речовини, схожі на наркотичні, та пристрій для відстрілу гумових куль з набоями до нього.

Триває досудове розслідування за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) КК України. Вирішується питання про наявність в діях осіб ознак складів злочинів, передбачених статтями 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) та 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України.

Поліцейські продовжують встановлювати всі епізоди діяльності цієї злочинної групи. Крім того, правоохоронці встановлюють осіб, які користувалися послугами зловмисників та де саме використовувалися підроблені документи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ