Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Відновлення «Охматдиту»: гендиректор заявив про відмову благодійного фонду перерахувати кошти лікарні

БФ "Охматдит - здорове дитинство" відмовився перераховувати кошти, які були зібрані на відновлення лікарні.

Про це написав генеральний директор НДСЛ "Охматдит" Володимир Жовнір, передає Укрінформ.

"Зранку ми дізнались, що БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство», не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит". Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", - написав Жовнір.

Він зазначив, що в НДСЛ "Охматдит" шоковані рішенням фонду.

"Ім’я лікарні – синонім відповідальності, професіоналізму та надії. На мою думку, ані НДСЛ, ані фонд, що носить назву "Охматдит", не мають права підвести українське суспільство", - зазначив Жовнір.

За його словами, серед учасників фонду немає працівників НДСЛ "Охматдит".

Як додав гендиректор лікарні, комунікація з фондом почала погіршуватися починаючи з "перших публічних скандалів" та прохання перерахувати гроші на відбудову лікарні з рахунку фонду на рахунок лікарні.

"Ми чомусь перестали знаходити спільну мову, на наші листи ми не отримували перерахування, а сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись", - написав Жовнір.

Він зазначив також, що той факт, що фонд має у назві ім'я НДСЛ "Охматдит", стало для благодійників додатковим підтвердженням того, що зібрані кошти будуть використані за призначенням і в жодному разі не підуть на цілі, не пов’язані з процесом відбудови.

Як заявив Жовнір, на сьогодні лікарня розглядає імовірність розірвати правовідносини з фондом.

"Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів, які були зібрані саме для лікарні. Колектив НДСЛ "Охматдит" зробить все можливе, щоб встигнути відновити корпуси "Охматдиту" до того, як в Україну прийдуть дощі та морози", - наголосив Жовнір.

Водночас на сайті благодійного фонду "Охматдит - здорове дитинство" 16 серпня було розміщено рішення загальних зборів учасників фонду щодо перерахування коштів.

Зокрема, як йдеться у документі, учасники зборів підтримали рішення МОЗ провести новий тендер щодо відбудови "Охматдиту" на майданчику Prozorro, а також скасування результатів попереднього тендеру.

Члени зборів при обговоренні питання про перерахування коштів, зібраних на рахунок фонду, на казначейський рахунок НДСЛ "Охматдит" висловили пересторогу, що "перерахування грошових коштів Фондом на рахунок держави встановлює певні корупційні ризики".

Також, як йдеться у документі, учасники фонду вказують про наявність заборони безпідставного перерахування коштів на казначейський рахунок НДСЛ "Охматдит" на підставі ст. 5 закону України про благодійництво та благодійні організації" та зазначили про необхідність "пошуку належного правового механізму для надання фінансової допомоги НДСЛ "Охматдит" та отримання правового роз’яснення у спеціалізованих установах".

Наразі, як йдеться у документі, члени зборів вважають, що правові підстави перерахувати зібрані 378 млн грн на користь НДСЛ "Охматдит" відсутні.

Окрім цього, члени зборів благодійного фонду "Охматдит - здорове дитинство" вирішили направити пропозицію першій леді Олені Зеленській увійти у склад Наглядової ради фонду з метою контролю Національного проєкту та відновлення НДСЛ "Охматдит".

Учасниками зборів, згідно з документом, були Євгеній Солодко, Оксана Соколовська, Юрій Горбунов, Соломія Вітвицька, Євген Вембер, Світлана Розборська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ