Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відреставровану скульптуру Скорботного Христа покажуть на виставці у Львові

Наступного тижня у Львові відкриють українсько-польську виставку «Те, чого не видно». Її центральним експонатом буде відреставрована у Варшаві скульптура Скорботного Христа з каплиці Боїмів, – повідомили у ЛМР.

Виставка проходитиме в Музеї «Івана Георгія Пінзеля» і стане доступною для огляду з вівторка, 16 січня. Організатором заходу є Інститут «Полоніка», співорганізатором – Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького.

«Після двох років консерваційних робіт над скульптурою Скорботного Ісуса Христа, об'єкт вдалося врятувати. Результати роботи можна буде побачити під час виставки.

Скульптуру, вагою 280 кілограмів, виготовлену понад 400 років тому з біогенного вапняку, вперше в історії вдалося ґрунтовно дослідити. Саме фігура Скорботного Ісуса Христа, якій судилося прикрашати купол каплиці Боїмів у Львові на висоті 26 метрів, з 16 січня цього року стане центральним експонатом виставки “Те, чого не видно. За лаштунками консерваційних робіт скульптури Скорботного Ісуса Христа з каплиці Боїмів у Львові”», – розповіли в Інституті «Полоніка».

Робота над скульптурою стала можливою завдяки зусиллям та партнерській співпраці міста Львова, Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та Інституту «Полоніка». Частину коштів на консервацію зібрав і передав «Фонд розвитку банківської освіти та науки» Львівського університету банківської справи.

«Завдяки консерваційним роботам, проведеним під керівництвом Інституту “Полоніка”, цей надзвичайно цінний об'єкт кінця епохи Відродження знову буде милувати око перехожих та стояти на сторожі Львова. Поглиблене дослідження статуї дало нову інформацію про пам'ятку, ми дізналися раніше невідомі факти, про які хочемо розповісти у виставці “Те, чого не видно”. Завдяки співпраці з керівництвом Львівської національної галереї мистецтв, львівськими реставраційними установами та польськими й українськими консерваторами, які працювали під керівництвом Павла Єнджейчика, нам вдалось завершити дуже складний і відповідальний проєкт. Виставка “Те, чого не видно” – це свого роду нагода пізнати унікальну скульптуру, нагляд над якою нам довірили протягом останніх двох років. Сподіваємося, що після війни статуя повернеться на купол каплиці Боїмів – однієї з найцінніших пам'яток не лише Львова, а й усієї Центрально-Східної Європи. Не є випадковим й те, що презентація виставки та скульптури відбувається в Музеї “Івана Георгія Пінзеля” у Львові, унікальному місці, присвяченому митцю, якого називали Мікеланджело львівської скульптури рококо. Для нас це велика честь і відзнака», – додає директорка Інституту «Полоніка» Дорота Янішевська-Якубяк.

Нагадаємо, Скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів демонтували наприкінці 2021 року, оскільки вона перебувала в аварійному стані та потребувала реставрації. Фігуру перенесли до реставраційної майстерні. А після початку повномасштабної війни, її вирішили перевезти до Варшави. Там провели детальні дослідження, відреставрували її та доповнили втрачені елементи. До Львова скульптуру привезли наприкінці минулого року. На верхівку купола Скорботного Христа планують повернути після закінчення війни та реставрації каплиці Боїмів. Про це розповіла радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко. 

Виставка представлена трьома мовами: польською, українською та англійською. Її супроводжує афіша, створена відомим польським художником Анджеєм Понґовським.

Захід відбувається під почесним патронатом Міністра культури та національної спадщини Республіки Польща Бартоломея Сенкевича та Посла України в Республіці Польща Василя Зварича.

До слова, вперше виставка «Те, чого не видно», була представлена в галереї «Okno na Kulturę» («Вікно на культуру») у Варшаві в жовтні-листопаді 2023 року.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/culture/architecture-and-historic-heritage/299903-vidrestavrovanu-skulpturu-skorbotnogo-khrista-mozhna-bude-pobachiti-z-nastupnogo-tizhnya-na-vistavtsi-u-lvovi

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ