Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Всі грані музики: львівські «Контрасти» розпочинаються 30 вересня

Українські та європейські гості, класики і сучасники, ніч Контрастів, кавування з композиторами, аудіоскульптура та ще понад 30 подій. Все це – у програмі ХХІІ Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти», який пройде з 30 вересня до 9 жовтня у культових мистецьких точках Львова. Повідомили в прес-службі Львівської філармонії.

Виконавчий директор фестивалю Богдан Сегін розповів, що 22-і «Контрасти» розпочнуться 30 вересня, а напередодні, 29 числа відбудеться концерт-прелюдія. «В програмі заходи різного формату: від класичних концертів в філармонії до зустрічей з композиторами, які відбуватимуться щоранку в кав’ярні «Дзиґа». Також ми впровадили цікавий формат – «Ланч з новою музикою». В його рамках учасники фестивалю виконуватимуть твори для інструментів solo у «Дзизі» в обідню пору і у відвідувачів буде можливість поспілкуватися з музикантами та виконавцями. Вдруге відбудеться «Ніч контрастів» – з 1 на 2 жовтня в приміщення філармонії. Традиційно у фестивалі беруть участь всі львівські колективи, які присутні на концертному майданчику – і симфонічні оркестри філармонії, і камерні оркестри», – розповів Богдан Сегін.

Він коротко висвітлив заплановані події: «Буде представлена творчість українських та закордонних композиторів, які творили найближче до нашого часу – це друга половина ХХ століття і наші дні. Також на слухачів чекають монографічні проекти, присвячені музиці Мортона Фелдмана, Філіпа Ґласса, П'єра Булєза. А також, вперше в Україні зроблено сценічну постановку «Історії солдата» Ігоря Стравінського. Для її реалізації ми замовили переклад п’єси на українську мову, якого ще не існувало до сьогодні».

Богдан Сегін зазначив, що під час «Ночі контрастів» у фойє філармонії запланована презентація роботи львівського медіахудожника – це аудіоскульптура, яка самостійно творитиме звучання протягом всього фестивалю. Богдан Сегін розповів, що сама ідея нічного заходу запозичена від Одеського музичного фестивалю “Два дні й дві ночі нової музики” та Бієнале сучасного мистецтва, яке відбулося у Києві у 2012 році. «Такий формат події дозволяє розширити сферу музики, яку мождна представити. Минулого року ми зробили це вперше, і доволі вдало. До 11 вечора прийшла мінімальна кількість людей, а от ближче до півночі почало з’являтись багато слухачів, які шукали, де провести час. Коли ніч закінчилась о 6 ранку, то залишалося ще близько 50-ти слухачів»,– поділився директор фестивалю.

Інший цікавий проект «Констрастів», «Кава з композитором» розпочнеться з зустрічі зі Святославом Луньовим. Вхід на всі «кави» та «ланчі» буде вільним. «Вранці Дзиґа ще порожня, немає туристів і можна спокійно послухати, що скаже композитор поза музикою, – зазначив директор фестивалю. – Ми пропонуємо перевести контакт з композиторами у вербалльну площину». Також заплановані лекції та майстер-класи відомих гостей.

«Траєкторія звуку» – цьогорічний підзаголовок фестивалю. Богдан Сегін розповів, що організатори вклали в це визначення: «Музика, яка звучатиме, матиме певну траєкторію свого руху сприйняття. Минулоріч ми зробили перший крок в цьому напрямку – почали говорити про електронну музику та молодіжну культуру. Цього року цей напрям теж буде активно представлений. Виступатимуть львівські аудіоартисти, приїдуть музиканти з проектами для електроніки та візуалізації. Друге, що ми вклали в пізаголовок: нова музика виходить за межі філармонії. Цього року багато подій відбудуться також у «Дзизі». І третій сенс – ми вирішили приділити особливу увагу іміджеві фестивалю та дизайну. Ми шукаємо нові шляхи та напрямки, щоб розширити коло слухачів, щоб до філармонії приходили не лише меломани, а й молодь загалом. «Контрасти» відкриті для нових ідей і їхнього втілення».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ