Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Вибори директора Львівського органного залу: трудовий колектив саботує?

У Львові триває конфлікт навколо обрання нового директора Будинку органної та камерної музики. Сьогодні, 7 листопада, повинне було розпочатись перше засідання нової конкурсної комісії, однак з 9 членів присутніми були лише 5-теро – троє не змогли з’явитись, а ще один член відмовився брати участь в засіданні, оскільки вважає його нелегітимним.

Гал-інфо спробувало з’ясувати причини виникнення конфлікту та чи справді оголошення нового конкурсу, яке відбулось 19 вересня, не має законних підстав.  

Передісторія

23 серпня 2017 року відбулось засідання конкурсної комісії, яка мала визначити, хто очолюватиме Будинок органної та камерної музики наступні 5 років. Претенденти представили власні програми розвитку Органного залу на 1 рік та на 5 років. За результатами засідання директором призначили Юліана Винницького, який очолює заклад з 1988 року.

Окрім Винницького, у конкурсі також брав участь відомий у Львові диригент та композитор Іван Остапович. Одразу ж після оголошення результатів голосування він заявив, що буде оскаржувати рішення конкурсної комісії, зокрема через те, що один із його членів не був присутнім на презентації програм розвитку і фактично не володів достатньою інформацією для того, щоб проголосувати.

Органний зал у Львові надалі очолюватиме Юліан Винницький

Окрім самого Остаповича, скарги до Управління культури ЛМР подало понад 60 інших представників громадськості міста. У зв’язку з цим, міськрада переглянула протокол засідання і визнала, що конкурс відбувся з порушеннями, а отже його результати скасували і оголосили про проведення нового.

У відповідь на таке рішення в.о. директора Будинку Юліан Винницький подав до Франківського районного суду Львова позов, однак він був скасований. Варто зазначити, що після оголошення нового конкурсу на посаду директора Органного залу, Винницький не подав свою кандидатуру, оскільки, вочевидь, вважає нові вибори нелегітимними.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Нова конкурсна комісія

Такої ж думки дотримується і один з членів нової конкурсної комісії, делегований від трудового колективу Будинку, а саме Уляна Безкоровайна, викладач Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини ім. А. Крупинського .

На перше засідання, яке відбулось сьогодні, 7 листопада, спочатку з’явилось 6 членів конкурсної комісії. Така кількість осіб є достатньою для того, щоб засідання відбулось, а прийняті на ньому рішення визнали дійсними. Однак, після офіційного старту засідання, делегат від трудового колективу зачитала свою заяву, адресовану в.о. керівника Управління культури ЛМР Наталії Бунді. У заяві йшлось про те, що жінка не визнає законним рішення про оголошення нового конкурсу, оскільки Юліан Винницький має право на апеляцію, а отже судовий процес досі триває. У відповідь на це, інші члени конкурсної комісії заявили, що апеляція стосуватиметься рішення про оголошення конкурсу, а не про роботу конкурсної комісії, тому засідання можна вважати легітимним. Після цього делегат вирішила покинути засідання разом з самим Юліаном Винницьким.  

За результатами сьогоднішньої зустрічі Іван Остапович розповів кореспонденту Гал-інфо про те, що його дивує позиція трудового колективу Органного залу, який «дозволяє маніпулювати собою».

«Я дуже добре знайомий із усім трудовим колективом, оскільки я також і музикант, і диригент. В минулому у нас був значний досвід проведення подій в Будинку органної та камерної музики, тому я знаю як все працює зсередини. Але зараз я не можу нав’язувати колективу свої думки, оскільки це викличе зворотні думки у чинного директора, мовляв я підбурюю трудовий колектив», - зазначив Остапович і додав, що сподівається на перемогу розуму, здорового глузду та закону в ситуації, що склалась.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Варто зазначити, що новостворена конкурсна комісія складається з 9 членів. Троє з них – це делегати від Управління культури ЛМР, троє – представники громадських організацій, а ще троє – делегати від трудового колективу Будинку органної та камерної музики. У сьогоднішньому засіданні не взяли участь всі троє делегатів від колективу, а також один з представників ГО.

Додамо, згідно з законодавством, директора Органного залу повинні обрати впродовж 2 місяців після офіційного оголошення про початок конкурсу, тобто до 19 листопада. За планом, наступне засідання комісії повинне відбутись завтра, 8 листопада, одна лише за умови, що у ньому візьме участь принаймні 6 членів. Доки вибори тривають, обов’язки директора виконує Юліан Винницький. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ