Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Я поки не бачу можливості МАГАТЕ розблокувати Запорізьку АЕС, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив це під час спілкування із польськими ЗМІ 29 квітня, інформує Енергоатом

Він наголосив, що досі зберігається небезпека через часткову окупацію росіянами Запорізької атомної електростанції, та вкотре зауважив, що МАГАТЕ має допомогти розблокувати ЗАЕС.

Глава держави розповів, що на ЗАЕС водночас із українськими фахівцями перебувають і російські – з Росатома. І що привезені з рф росіяни під різними приводами намагаються поїхати зі станції, оскільки не можуть розібратися, як функціонують внутрішні процеси, які були комп’ютеризовані.

«Нам пропонували передати нашу атомну електростанцію під керівництво рф, і пропонували, на жаль, й деякі наші міжнародні партнери, – констатував Президент. – Ми відмовилися від цього».

Попри те, що наразі українські атомники більш-менш контролюють ситуацію, підкреслив він, вона все одно залишається складною, адже «там ходять бойовики зі зброєю, перебувають на цій території».

Україна вже майже два місяці чекає на розблокування ЗАЕС і продовжує сподіватися на допомогу Міжнародної агенції з атомної енергії, підкреслив Президент: «Ми офіційно сказали МАГАТЕ, що вони повинні це зробити».

Але поки він «не бачить можливості МАГАТЕ розблокувати Запорізьку АЕС». Навіть після того, як росіяни стріляли з танків і броньованої техніки по ядерних блоках станції, «Спочатку МАГАТЕ сказали, що ніяких попадань не було. Це не є правда. Ми знайшли: вони попали по ядерному блоку. Але там є досить потужний захист», – нагадав Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ