Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як розграбовують унікальні донецькі кургани
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як розграбовують унікальні донецькі кургани

На жаль, сьогодні нікого вже не здивуєш відверто грабіжницьким ставленням наших громадян до археологічної спадщини. З цими об'єктами вони поводяться, м'яко кажучи, неналежним чином: розорюють, незаконно забудовують відповідні ділянки, грабують. Один із таких випадків "засвітився", як це часто буває, суто випадково

Передісторія така. Близько року тому на пляжі одієї з водойм Миколаївки, що розташована неподалік Слов'янська, відпочивальники почали помічати рештки людських кісток і дивної кераміки. Як виявилось, цей пісок потрапляє на пляж із кар'єра, що знаходиться поблизу містечка (до речі, його справжнього власника досі не встановлено). 

Знахідки привернули увагу місцевого краєзнавця, волонтера громадської організації "Пошук". Потрапивши на територію кар'єра, той побачив зруйнований та розграбований курган. Кілька предметів потрапили до рук "чорних археологів". Волонтеру вдалося хіба що зробити світлину примітного горщика перед тим, як "копачі" накивали п'ятами. 

Завдяки цим світлинам про руйнування пам'ятки періоду ранньої бронзи (так звана "зрубна культура") дізналися працівники Донецького обласного краєзнавчого музею у Краматорську. Почалася довга тяганина з виїздами експертів та громадських активістів на місце, публікаціями у місцевій пресі. Нарешті, коли комісія у складі експертів-археологів та представників райадміністрації прибула задля огляду пам'ятки, від кургану майже нічого не залишилося.

Ба більше, на цій ділянці наповну велося видобування піску. Належних дозвільних документів у робочих, звісна річ, не було. Попередивши їх про порушення закону, учасники комісії склали акт, зазнімкували стан самого кургану та номери ексковатора та самоскида. Відтак ці документи були передані до обласного Управління культури, а тоді у Прокуратуру. На якийсь час видобувні роботи припинилися та невдовзі почалися знов. 

Скільки триватиме слідство наразі не відомо, а втім предмети з цього кургану вже виставлені на  OLX для продажу. 

PROSTIR.MUSEUM

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ