Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Європейський суд об’єднав дві справи України проти росії в одне провадження

Європейський суд з прав людини об’єднав справи «Україна та Нідерланди проти росії» й «Україна проти росії (Х)» (справа щодо повномасштабного вторгнення) в одне провадження.
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Відповідне рішення Велика палата ЄСПЛ ухвалила 17 лютого, передає Міністерство юстиції України. 

Міждержавна справа «Україна та Нідерланди проти Росії» стосується порушень росією прав людини на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей з 2014 року.

Заява ж щодо повномасштабного вторгнення «Україна проти росії (Х)» була подана торік 23 червня. Вона стосується порушень росією прав людини на території України з 24.02.2022.

У Мін’юсті пояснили юридичні переваги такого рішення для України тим, що справа щодо повномасштабного вторгнення зазнає оптимізації та пришвидшеного розгляду.

"Низка аспектів двох справ є подібними та взаємодоповнюючими. Вбивства, викрадення, тортури, знищення майна, дискримінація за мовою, поглядами – все це частина офіційної політики росії з 2014 року, яка отримала продовження на територіях України, захоплених рф після 24.02.2022", – йдеться в повідомленні.

Також ЄСПЛ зможе вивчити справи в більш глобальному контексті. Європейський суд чітко зможе побачити, що масові порушення рф прав людини відбувалися задовго до 24 лютого 2022 року і лише збільшились за масштабами та стали більш цинічними за своєю природою.

"У справі «Україна та Нідерланди проти росії» вже поданий великий масив доказів, необхідний для розуміння логіки дій рф. ЄСПЛ буде набагато простіше прослідкувати умисну політику рф, спрямовану на знищення українців під час збройної агресії",  пояснюють у відомстві.

У першій справі співзаявником України є Королівство Нідерландів, а стосовно заяви щодо повномасштабного вторгнення вже 26 держав заявили про бажання приєднатися до справи як треті сторони.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ