Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Євросоюз планує припинити угоду про транзит газу з рф — ЗМІ

Європейський Союз готується припинити дію ключової угоди з Росією про транзит газу через територію України після закінчення терміну її дії наприкінці року.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

За їхніми словами, виконавча влада ЄС аргументує це рішення тим, що навіть країни, які найбільше залежать від російських постачань, включаючи Австрію і Словаччину, зможуть знайти альтернативні джерела постачання у разі припинення поставок.

Європейська комісія провела попередній аналіз потенційних сценаріїв, які можуть виникнути в результаті розірвання транзитної угоди, включаючи моделювання пропускної здатності інших газогонів, таких як "Турецький потік", щоб допомогти компенсувати будь-який дефіцит.

За словами співрозмовників агентства, виконавча влада блоку обговорить це питання з країнами-членами в лютому, перш ніж офіційно представить план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня.

За словами одного із співрозмовників, для країн і компаній, які мають контракти на постачання газу після 2024 року, все ще можуть існувати способи забезпечити постачання газу через Україну.

Один із них полягає в тому, що Росія постачатиме газ до українського кордону, а потім суб'єкт ЄС укладатиме угоду з київським оператором газотранспортної системи на його транспортування до Австрії, Словаччини або Чехії — трьох країн, які найбільше залежать від поставок з Москви.

Цього тижня Україна заперечила, що готова переглянути транзитну угоду з Росією після того, як прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що така можливість є.

Європа все ще отримує російський газ через Україну і Туреччину. Проте ЄС чітко дав зрозуміти, що блок повинен прагнути зменшити свою газову залежність від Москви. Росія є другим найбільшим постачальником скрапленого природного газу в регіон після США.

Австрія, наприклад, продовжує отримувати більш ніж половину свого газу з Росії, при цьому виплати "Газпрому" збільшуються за його довгостроковим контрактом через підвищення цін на паливо з початку війни, згідно з регуляторними даними.

Україна все ще залишається ключовим маршрутом транзиту російського газу навіть попри повномасштабне вторгнення, фактичні потоки транзитного трубопроводу становлять менше ніж 40% від законтрактованих обсягів.

Після вторгнення РФ Україна втратила контроль над ключовим пунктом пропуску через кордон через російські окупаційні війська на сході.

Навіть без нової угоди "Газпром" може зберегти постачання для покупців з ЄС, забронювавши короткострокові поставки в Україну — можливість, яку російська компанія може використати через аукціони з продажу потужностей, про що писали аналітики консалтингової компанії Energy Aspects Ltd.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ